- Foto: Scanpix

OS-kollen, vecka 2

Här finns statistiken som du behöver för att hålla koll på den svenska truppen som ska representera Sverige i den kommande OS-turneringen i Vancouver under februarimånad.


SM = Spelade matcher "x (xx - hela säsongen)"
SVS% = Räddningsprocent.
P = Poäng den gångna veckan (mål+assist)
PT = Poäng totalt denna säsong. (mål+assist)

MÅLVAKTER:

Henrik Lundqvist, 26, New York Rangers.
SM: 2 (41). SVS%: 92,4.
 - Lundqvist har haft en helt okej start på det här året. Innan vecka två startade så hade han en räddningsprocent som låg på 92 blankt. Som ni nu kan se så har den höjts en aning. Hans Rangers har i veckan spelat två matcher och han har stått båda. Först blev det seger mot Boston (3-1) och sedan förlust efter straffar mot Devils i derbyt som var mållös efter 60 minuter. Man kan kort och gott säga att Lunkan håller i sin fina form, härligt att skåda.

Jonas Gustavsson, 25, Toronto Maple Leafs.
SM: 3 (26). SVS%: 90,4.
 - Toronto har ingen bra svit just nu. Sedan förra torsdagen så har laget spelat tre matcher och det har blivit förlust i två av dem - de två sista som Gustavsson har stått. Den första slutade med seger, då stod hans kollega, Vesa Toskala, mellan stolparna. Men i de två sista matcherna, mot Pittsburgh (4-1) och Carolina (4-2) så har svensken stått mellan stolparna. Trots bra insatser så har det inte gått speciellt bra lagmässigt.

Stefan Liv, 29, HV71.
SM: 3 (30). SVS%: 91,3.
 - Stefan och grabbarna från Jönköping ligger fortfarande i högsta topp av Elitserietabellen. Tre matcher har spelats sedan senaste OS-kollen och det har resulterat i två segrar och en snöplig förlust mot Södertälje. Stefan är stabil och hans räddningsprocent är densamma.

BACKAR:

Tobias Enström, 25, Atlanta Trashers.
SM: 3 (45). P: 2 (1+1). PT: 34 (3+31).
 - Enström fortsätter att vara stabil, men hans lag har blandat och gett under de senaste matcherna. Man började med att besegra Rangers med knappa 2-1, för att sedan förlora stort med hela 1-8 på bortais mot Bäckströms Washington. Man kompenserade dock fansen på ett hyggligt sätt matchen därpå genom att köra över Ottawa med klara 6-1. Enström har stått för två poäng, ett mål och ett assist, på dessa tre matcherna.

Nicklas Lidström, 39, Detroit Red Wings.
SM: 3 (45). P: 0 (0+0). PT: 20 (1+19).
 - Detroit har spelat tre matcher på bortais under den gångna veckan. Det har inte blivit några poäng för "Lidas", men han är som vanligt som bäst i det defensiva spelet. Två segrar (Losangeles 2-1 och San Jose 4-1) och en förlust (Islanders 0-6) har det blivit för Red Wings.

Niklas Kronwall, 28, Detroit Red Wings.
SM: 0 (21). P: 0 (0+0). PT: 13 (5+8).
 - Det är en tung period för Kronwall just nu som fortsätter att lida av skador. Det är fortfarande hans knät axel som inte alls vill bli bra och även om OS i nuläget inte ska vara hotat, så tappar han inte minst en hel del matchning som kommer att behövas inför vad som komma skall i februari. Läs om Kronwalls skada här.

Douglas Murray, 29, San Jose Sharks.
SM: 2 (44). P: 0 (0+0). PT: 10 (3+7).
 - Det har inte blivit några poäng för Murray den här veckan, men det är heller inte det han är känd för. I stället så har han som vanligt bidragit med en hel del kraft och fysik i Sharks spel i de matcherna som har spelats. Det har blivit två segrar (Los angeles 2-1 och Phoenix 3-1), samt en förlust mot Detroit med 4-1.

Johnny Oduya, 28, New Jersey Devils.
SM: 4 (29). P: 1 (1+0). PT: 2 (1+1).
 -  Oduya har äntligen fått näta den här säsongen och Devils har fått upp ångan på allvar. Tre segrar på de fyra senaste matcherna har det blivit för New Jersey. Då har man bland annat nollat Dallas Stars (4-0) och vunnit derbymatchen mot Rangers med 1-0. En ack så viktig seger bara för ärans skull och för att kunna visa sig på gatorna i New York.

Henrik Tallinder, 30, Buffalo Sabres.
SM: 2 (44). P: 0 (0+0). PT: 11 (2+9).
 - Tallinder fortsätter att vara stabil i defensiven. Buffalo har vunnit en av de två matcherna man spelat under den senaste veckan, då man besegrade Toronto med 3-2, men fick uddamålsstryk mot Colorado med 4-3. Inga poäng från Tallinders sida, men fortsätt förtroende och matchning bårdar gott inför OS.

Mattias Öhlund, 33, Tampa Bay Lightning.
SM: 3 (38). P: 0 (0+0). PT: 10 (0+10).
 - Öhlund och hans Tampa Bay har haft en väldigt målrik vecka. Två vinster och två förluster har det blivit för Lightnings del. Man besegrat Devils (4-2) och även slagit Washington med målkalassiffrorna 7-4. En plump i protokollet har det blivit och det borta mot Philadelphia med 1-4. Inga poäng från Öhlund.

Magnus Johansson, 36, Linköping HC.
SM: 4 (38). P: 1 (0+1). PT: 38 (6+32).
 - Magnus fina poängskörd har svalnat en aning. Kanske tillsammans med lagets prestationer. Linköping ligger fortsatt i toppen av tabellen, men man kommer aldrig ifatt HV71, utan lyckas bara nafsa dem lite svagt i hälarna. Endast en poäng från Johanssons klubba på de fyra senaste matcherna är överraskande svagt.

FORWARDS:

Peter Forsberg, 36, Modo Hockey.
SM: 0 (9). P: 0 (0+0). PT: 15 (8+7).
 - Foppas senaste veckan har varit väldigt händelsefattig. Han har pratat ut i media och lovat comebackförsök två gånger om men mer än uppvärmning har det inte blivit för stjärnans del. Han har också gått ut och sagt att han nu satsar fullt med Modo och att det är viktigare att komma igång med klubblaget än att vara spelklart till kommande OS-turneringen. Tungt för Forsberg - och för Sverige - som skulle behöva sin 36-årige storstjärna.

Daniel Alfredsson, 37, Ottawa Senators.
SM: 37. P: 0 (0+0). PT: 31 (9+22).
 - Det har inte blivit något spel den här veckan för "Alfie" som slåss med en axelskada. OS ska inte vara i fara, men just nu är Alfredsson inte redo för spel. 

Nickas Bäckström, 22, Washington Capitals.
SM: 3 (45). P: 5 (3+2). PT: 51 (18+33).
 - Bäckström fortsätter att producera tillsammans med sin lekkamrat, Alexander Ovechkin. Fem poäng har det blivit för den 22-årige stjärnan som fortsätter att övertyga. OS-formen håller i sig och det känns som att det är endast skador som skulle kunna sätta stopp för "Bäckis" framfart i poängligatoppen.

Loui Eriksson, 22, Dallas Stars.
SM: 3 (46). P: 3 (1+2). PT: 44 (18+26).
 -  Loui Eriksson fortsätter även han att ösa in poäng i NHL. Han har snittat en poäng på de tre senaste matcherna och nästan en över de 46 han har spelat under hela den pågående säsongen. Ett riktigt fint facit från svensken som visar att han blir att räkna med i Vancouver.

Tomas Holmström, 36, Detroit Red Wings.
SM: 0 (42). P: 0 (0+0). PT: 21 (15+6).
 - 95 kilo tunge Holmström har inte spelat någonting alls under den gångna veckan. Detta på grund av en eländig fotskada. Det sägs att han kommer att bli borta fram till i slutet av januari, eller i början av februarimånad. Tungt för "Hormer" som annars varit het under den pågående säsongen.

Patric Hörnqvist, 23, Nashville Predators.
SM: 3 (45). P: 4 (3+1). PT: 27 (17+10).
 - Det är fint att se hur pass mycket de svenska forwardsen producerar i NHL - och Hörnqvist är inte på något vis ett undantag. Han forstsätter att ösa in poäng i Predators, där han får bra med speltid samtidigt som han håller sig borta från småskavanker, sjukdomar och annat elände.

Fredrik Modin, 35, Columbus Blue Jackets.
SM: 1 (14). P: 0 (0+0). PT: 2 (1+1).
 -  Inga poäng för Modin och endast en match. Svenska OS-uttagningens stora skräll har fortsatt problem med skador och denna gång så är det en fotskada som stoppar den allt annat än matchtränade 35-åringen från spel. Känns inte alls bra och Modin får leva med att han får stämpeln som den svaga länken i det kommande OS-laget.

Samuel Påhlsson, 32, Columbus Blue Jackets.
SM: 4 (45). P: 1 (0+1). PT: 9 (2+7).
 - Påhlsson knuggar vidare i Blue Jackets och gör det han ska. Han är inte beräknad som någon poängmaskin, utan är en spelare som krigar vidare i fjärdekedjan och är tillsammans med sina kedjekamrater endast oerhört jobbiga att möta för motståndarlaget. En assist har "Pålle" noterat senaste fyra matcherna.

Daniel Sedin, 25, Vancouver Canucks.
SM: 3 (28). P: 5 (1+4). PT: 38 (12+26).
 -  Det finns inte så mycket att skriva annat än att båda Sedinbröderna gör succé den här säsongen. Daniel har varit skadad en stor del det här året, men kollar man över hans poängproduktion så snittar han ungefär lika bra som sin bror i poängligaledningen.

Henrik Sedin, 29, Vancouver Canucks.
SM: 3 (46). P: 5 (0+5). PT: 63 (20+43).
 -  Henrik Sedin leder fortfarande poängligan - och han drar ifrån. I dagsläget är han hela fyra poäng före Joe Thornton i San Jose Sharks. Det är en helt fantastisk säsong Henrik just nu är inne i och hans poängsnitt är fantastiskt. Det går inte annat än att längta till OS för att se honom in action där - på hemmaplan.

Mattias Weinhandl, 29, Dynamo Moskva.
SM: 2 (42). P: 2 (1+1).  PT: 45 (19+26).
 -  "Weinis" fortsätter att snitta över en poäng per match och gör det mycket bra i Ryssland med sin snabba fart och rappa skott. Matchas bra och då speciellt i 5-mot-5 och power play - som han även kommer att göra i OS.

Henrik Zetterberg, 29, Detroit Redwings.
SM: 3 (37). P: 0 (0+0). PT: 32 (10+22).
 -  Zetterberg är tillbaka i spel igen efter att han lidit av en eländig axelskada. Men nu är "Zäta" återigen tillbaka i spel, även om det inte har blivit några poäng från hans klubba de senaste tre matcherna. Låt oss hoppas på att Henrik kommer igång och att han får upp OS-formen igen inom kort.

* * *

Så har det alltså sett ut.

Nästa torsdag är vi tillbaka med en ny OS-koll, missa inte det!

/
/
/
/
Senaste nytt

45-åringen gör comeback – tävlar i Gällivare

1 timme sedan

Största förlusten i LeBron James NBA-karriär

2 timmar sedan
Los Angeles Lakers-stjärnan LeBron James har en lång och oerhört framgångsrik NBA-karriär. Men matchen mot Philadelphia 76ers vill han sannolikt bara glömma.

Segersviten sprack för Girona mot Atlethic Bilbao

2 timmar sedan
Girona hade fem raka segrar inför hemmamatchen i La Liga i fotboll mot Atlethic Bilbao. Då kom första poängförlusten sedan den 30 september. Matchen på måndagen på Estadi Montilivi slutade 1-1 (0-0).

AIK avgjorde mot Tingsryd i förlängningen

2 timmar sedan
Matchen i Hockeyallsvenskan mellan hemmalaget Tingsryd och gästande AIK var oavgjord vid full tid, 2-2. Först i förlängningen kom avgörandet, där bortalaget spikade segerresultatet, 3-2 (2-1, 0-1, 0-0, 1-0). Mathew Maione blev matchhjälte för AIK med sitt mål blott 37 sekunder in i förlängningen.

Willian tvåmålsskytt när Fulham vann

2 timmar sedan
Fulham vann mötet med Wolverhampton hemma med 3-2 (1-1) på måndagen i Premier League i fotboll.

Bologna avgjorde i andra halvlek mot Torino

2 timmar sedan
Bologna vann hemmamatchen i Serie A mot Torino på måndagen. Matchen slutade 2-0 (0-0) efter att Bologna avgjort matchen i andra halvlek.