Söndag 16 Maj
Stockholm

OS-kollen, vecka 3

Hur har det gått för spelarna i som ska försvara vårt OS-guld i Vancouver? Här har du allt du behöver för att hålla koll på läget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SM = Spelade matcher "x (xx - hela säsongen)"
SVS% = Räddningsprocent.
P = Poäng den gångna veckan (mål+assist)
PT = Poäng totalt denna säsong. (mål+assist)

MÅLVAKTER:

Henrik Lundqvist, 26, New York Rangers.
SM: 3 (44). SVS%: 92,5.
 - New York Rangers har haft en bra vecka – I alla fall avslutningen. Laget har vunnit mot Montreal med 8-2 och Tampa Bay med hela 8-2. Målskyttet har verkligen lossnat för ”Lunkans” Rangers. Lundqvist stod i mål under båda storsegrarna, men också under en förlust (2-0) mot Ottawa förra torsdagen. Den fina formen ser dock ut att hålla i sig för Lundqvist som håller sig bland de tio bästa målvakterna i ligan – procentmässigt.

Jonas Gustavsson, 25, Toronto Maple Leafs.
SM: 1 (27). SVS%: 90,1.
- Det har endast blivit en match av fyra för ”monstret” under den gångna veckan. Hans målvaktskollega, Vesa Toskala, har blandat och gett mellan stolparna genom att första hålla nollan mot Flyers (4-0), men sedan följa upp det med att släppa in sex puckar (6-1) mot Washington. Gustavsson stod som sagt en match under veckan och den slutade med seger, 4-3 över Nashville.

Stefan Liv, 29, HV71.
SM: 3 (36). SVS%: 91,3.
- Stefan Liv fortsätter att spela bra mellan stolparna hemma i Elitserien och hans Hv71. De leder fortfarande serien före jagande Linköping. Liv är stabil och har hållit sin räddningsprocent intakt sedan förra veckans summering.

BACKAR:

Tobias Enström, 25, Atlanta Trashers.
SM: 4 (49). P: 4 (1+3). PT: 38 (4+34).
- Enström fortsätter att producera i NHL och har förvandlats till någonting som man skulle kunna kalla för en assistkung. Han håller sig fortsatt hel och spelar stabilt. Den 25-årige backen har endast dragit på sig 16 utvisningsminuter på hela säsongen.

Nicklas Lidström, 39, Detroit Red Wings.
SM: 3 (45). P: 0 (0+0). PT: 20 (1+19).
 - Detroit har spelat tre matcher på bortais under den gångna veckan. Det har inte blivit några poäng för "Lidas", men han är som vanligt som bäst i det defensiva spelet. Två segrar (Losangeles 2-1 och San Jose 4-1) och en förlust (Islanders 0-6) har det blivit för Red Wings.

Niklas Kronwall, 28, Detroit Red Wings.
SM: 0 (21). P: 0 (0+0). PT: 13 (5+8).
- Kronwall har inte spelat några matcher den senaste veckan, men han sägs nu vara tillbaka efter sin två månaders långa frånvaro. Skönt för Kronwall som nu behöver så mycket som bara är möjligt för att komma i form till OS.

Douglas Murray, 29, San Jose Sharks.
SM: 3 (49). P: 2 (0+2). PT: 12 (3+9).
- Murray har haft en bra veckan med Sharks. Han håller sig fortsatt hel och i jämförelse med förra veckan, då det inte blev några poäng alls, så lyckades han riktigt bra under denna vecka tre då han stått för två målgivande passningar. Härligt ”Dogge”, fortsätt så.

Johnny Oduya, 28, New Jersey Devils.
SM: 1 (32). P: 1 (1+0). PT: 2 (1+1).
- Defensivt skicklige Oduya gör det han ska i Devils. Inga offensiva utflykter eller liknande utan spelar fortsatt med ett stort lugn och tar alltid det säkra före det osäkra. Inga större nyheter att berätta om i hans fall.

Henrik Tallinder, 30, Buffalo Sabres.
SM: 4 (48). P: 1 (1+0). PT: 11 (2+10).
- En assist för Tallinder under de fyra senaste matcherna. Han spelar i ett av seriens för stunden formstarkaste lag som senast natten till tisdag körde över Phoenix och vann med hela 7-2. Bra form för laget och även för Tallinder som är fortsatt stabil.

Mattias Öhlund, 33, Tampa Bay Lightning.
SM: 4 (42). P: 0 (0+0). PT: 10 (0+10).
- Nej, Öhlund får inte göra mål i NHL den här säsongen. I alla fall inte ännu – och då har det spelats 42 omgångar för hans del. Men Öhlund har aldrig varit känd för att vara någon målgörare. Han är stabil i defensiven och det är i box play och 5-mot-5 som han framför allt har sin speltid.

Magnus Johansson, 36, Linköping HC.
SM: 2 (40). P: 3 (1+2). PT: 41 (7+34).
- Magnus var en stor anledning till varför Linköping besegrade Djurgården i måndags och tog sin 14:e raka seger på hemmais. Han assisterade till två mål och prickade in ett på egen hand från blålinjen via sitt distinkta skott. Hoppas att han får samma förtroende i OS, då kan det bli många fina mål i power play för Sveriges del.

FORWARDS:

Peter Forsberg, 36, Modo Hockey.
SM: 0 (9). P: 0 (0+0). PT: 15 (8+7).
- Det har inte blivit något spel för Forsberg under den gångna veckan. Hans nuvarande revbensskada vägrar att ge upp vilket då har hållit stjärnan borta från spel. Han skulle ha spelat under kvällens match mot Timrå, men så blev det inte. Men Forsberg ska ändå vara tillbaka inom kort.

Daniel Alfredsson, 37, Ottawa Senators.
SM: 4 (40). P: 6 (4+2). PT: 37 (9+22).
- Ottawa är ett av NHL:s formstarkaste lag just nu. Fyra matcher har spelats under veckan och det har slutat med fyra segrar. Rangers, Boston, Montreal och Chicago har fått känna på Senators offensiva hockey. Alfredsson var kung i matchen mot Boston där Ottawa vann med 4-1 och ”Alfie” blev målskytt – tre gånger om! Fantastisk insats från svensken som just nu bär på en enorm formtopp efter skadan tidigare. Sex poäng på fyra matcher är imponerande.

Nickas Bäckström, 22, Washington Capitals.
SM: 4 (49). P: 4 (2+2). PT: 55 (20-35).
- ”Bäckis” producerar i NHL. 22-åringen från Gävle har stått för fyra nya poäng på fyra matcher och fortsätter att snitta klart över en poäng per match. Tillsammans med sin lekkamrat, Alexander Ovechkin, så bildar han Nordamerikas näst hetaste radarpar – efter tvillingarna Sedin.

Loui Eriksson, 22, Dallas Stars.
SM: 3 (49). P: 3 (2+1). PT: 47 (20-27).
- Två vinster och en förlust är Dallas facit den här veckan. Eriksson nätade när laget besegrade svensk-laget Detroit med 3-2. Poängen fortsätter att rulla in och just nu så ligger han tre i poängligan för svenskar i NHL efter Henrik Sedin och Nicklas Bäckström.

Tomas Holmström, 36, Detroit Red Wings.
SM: 0 (42). P: 0 (0+0). PT: 21 (15+6).
- Inga matcher för ”Hormer” den här veckan som fortfarande lider av en eländig fotskada. Han beräknas vara tillbaka i slutet av januari, alternativt i början av februari. Låt oss hoppas att det blir bra så att vi har en man för kontoret framför mål i OS där Holmström är oslagbar.

Patric Hörnqvist, 23, Nashville Predators.
SM: 2 (48). P: 3 (2+1). PT: 30 (19+11).
 - Det är fint att se hur pass mycket de svenska forwardsen producerar i NHL - och Hörnqvist är inte på något vis ett undantag. Nashville är samtidigt de lag som spelat minst den här veckan – endast två matcher. Hörnqvist, som var som en liten joker i svenska OS-truppen när uttagningen väl var gjord, fortsätter att visa varför han ska med till Vancouver.

Fredrik Modin, 35, Columbus Blue Jackets.
SM: 1 (15). P: 0 (0+0). PT: 2 (1+1).
- Det har blivit en spelad match för Modin under veckan, men inga poäng. Nej, 35-åringen från Sundsvall har det fortsatt tungt med både förtroende från tränaren och säkerligen också med sitt eget självförtroende. Förhoppningsvis så har Bengt-Åke Gustafsson sett någonting som vi andra har missat som han ändå kan bidra med i OS.

Samuel Påhlsson, 32, Columbus Blue Jackets.
SM: 4 (49). P: 2 (0+2). PT: 11 (2+9).
- Påhlsson, som till största sannolikhet kommer att tillhöra en krigande fjärdekedja i OS, krigar vidare i NHL med Columbus. Två nya assistpoäng har det blivit vilket är bättre än förra veckan då han var poänglös.

Daniel Sedin, 25, Vancouver Canucks.
SM: 3 (31). P: 4 (1+3). PT: 42 (13+29).
- Bildar tillsammans med sin bror NHL:s hetaste radarpar. Endast 31 spelade matcher men 42 producerade poäng är oerhört imponerande.

Henrik Sedin, 29, Vancouver Canucks.
SM: 3 (49). P: 7 (1+6). PT: 70 (21+49).
- Leder fortfarande poängligan och detta just nu med fem poäng och är först av alla upp till 70 poäng den här säsongen. Det finns egentligen inte så mycket att säga om Henrik Sedin som i sällskap med sin tvillingbror är helt outstanding.

Mattias Weinhandl, 29, Dynamo Moskva.
SM: 4 (46). P: 5 (1+4). PT: 50 (20+30).
- Det går fortsatt bra för Weinhandl borta i Ryssland. Forwarden som gjorde succé i Channel One Cup har inte gjort någon besviken efter detta och bevisar allt mer att Gustafsson gjorde rätt som tog ut honom i OS-truppen. Fem nya poäng de senaste fyra matcherna från ”Weinis” som fortsätter att producera.

Henrik Zetterberg, 29, Detroit Redwings.
SM: 4 (41). P: 5 (2+3). PT: 37 (12+25).
Zetterberg är tillbaka efter sin skada och det på största allvar. Även om ”Zäta” producerade bra så har det endast blivit en seger på de fyra senaste matcherna sedan senaste torsdagen. Detroit går tungt, men Zetterberg producerar – och med OS-ögons sett på det hela så är det väl det som är det viktigaste, eller hur?
* * *

Där har ni veckans OS-koll.

Nästa torsdag är den tillbaka igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela