Tre Kronor föll mot Ryssland

Ännu en Euro Hockey Tour-turnering håller på att sluta i svenskt antiklimax. Efter 2-4 mot Ryssland är alla chanser till turneringsseger i LG Hockey Games bortblåsta. Och det ser minst sagt dystert ut inför VM. – VM är det minsta jag är orolig för, säger förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson.

STOCKHOLM. En seger på elva matcher i Euro Hockey Tour. Där har ni Tre Kronors facit när morgondagens möte med Finland återstår i LG Hockey Games.

Bengt-Åke Gustafsson har hittills lett Tre Kronor till fjärdeplatser i både Czech Hockey Games och Channel One Cup. Den enda segern kom i Karjala Cup mot Tjeckien, en seger som innebar att Sverige för en gångs skull slapp jumboplaceringen.

Inför morgondagens avslutning i Globen finns det en stor risk att Sverige åker på en ny jumboplacering. 2-4 mot Ryssland på lördagseftermiddagen innebär att laget ligger just sist i tabellen, som toppas av Finland.

Matchen mot Ryssland var en dyster affär i drygt 40 minuter. Sverige skapade bra lägen, men avslutningarna höll långt ifrån internationell klass. Ryssland å andra sidan gjorde tre powerplay-mål på de två första perioderna och fick dessutom billigt 4-0 tidigt i den tredje perioden efter att Jacob Markström misslyckats med att täcka av närmaste stolpen vid Viktor Kozlovs skott ur dålig vinkel.

Juniorerna stod för det positiva

– Det gäller att man är effektiv i ishockey. I dag är vi ineffektiva. Det är den stora grejen, säger Bengt-Åke Gustafsson till SVT,

– De vinner alla dueller och hetare i många situationer. Det är därför vi förlorar matchen.

De svenska glädjeämnena var påfallande unga på lördagen. Victor Hedman, David Rundblad, Magnus Pääjärvi Svensson och framför allt Oliver Ekman Larsson var Tre Kronors kanske bästa kvartett på isen.

Ekman Larsson fick kröna dagen med att göra sitt första landslagsmål i powerplay i den tredje perioden. Ryske målvakten Vasily Koshechkin tappade kontrollen över leksingens rappa handledsskott och pucken studsade i mål.

– Kul att han får göra sitt första mål. Han tar många initiativ och hittar bra lösningar, berömmer Bengt-Åke Gustafsson.

Trots ungdomarnas fina uppträdande finns det en hel del frågetecken inför VM. Efter Nicklas Bäckströms "nej tack" tidigare på dagen står det klart att Tre Kronor kommer att åka till Tyskland utan den där självklara stjärnan och ledargestalten som behövs för att bli framgångsrik.

– VM är det minsta jag är orolig för. Då är jag mer oroad inför matchen i morgon, säger Bengt-Åke Gustafsson.