Torsdag 15 Apr
Stockholm

Vokoun: ”Markström har en lysande framtid”

Markström får beröm av...
1 av 2
Markström får beröm av... Foto: SCANPIX
...av Tjeckiens värdsmålvakt Tomas Vokoun.
2 av 2
...av Tjeckiens värdsmålvakt Tomas Vokoun. Foto: BILDBYRÅN

Jacob Markström kommer att spela i NHL. Frågan är bara när Florida plockar över honom. Men han kommer att lyckas, det tror i alla fall en av världens bästa målvakter. – En dag kommer han att bli en fantastisk målvakt, säger Floridas tjeckiske VM-målvakt Tomas Vokoun i en lång intervju med Hockeysverige.se.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MANNHEIM. VM är tätare än någonsin. Landslagen har närmat sig varandra och toppnationerna kan inte längre rucka på detaljerna i spelet om de vill vinna matcherna. En av de viktigaste detaljerna är målvaktsspelet. Och där har Tjeckien det bättre ställt än de flesta; Tomas Vokoun är en av NHL:s bästa burväktare.
Men han är lite ringrostig.

– Det är tufft. Jag hade inte spelat på mer än en månad, och sen tränade jag i tre veckor inför matcherna i Sverige (LG Hockey Games). Det kändes bedrövligt då men jag kommer så sakteliga ikapp. Men det tar tid, jag är 34 år gammal. Men jag kände mig mycket bättre mot Sverige (2–1-seger) än under den första matchen, säger Vokoun.

Bara 23 segrar på 63 NHL-matcher, men endast Bostons Tuukka Rask och Buffalos Ryan Miller hade bättre räddningsprocent än Vokoun under den gånga säsongen. Tjecken rår inte för att han spelar i ett av ligans sämsta lag.

– Jag har haft lite otur som har spelat i Florida, vi missade slutspelet igen. Jag har varit där under de senaste tre åren och det är jobbigt att säsongen tar slut i förtid varje år.

En av bara fyra NHL-spelare

Just därför var Vokoun en av endast fyra NHL-spelare som tackade jag till VM-spel för Tjeckien.
– Att tvingas se slutspelet på tv och sen träna i fyra månader är jobbigt. Därför bestämde jag mig för att förlänga säsongen. Det här var en bra möjlighet till det. Jag har spelat i internationella turneringar tidigare och har alltid haft bra erfarenhet av det. Och jag älskar det här spelet, så det lät som en bra idé att komma hit.

Kommande säsong kan Vokoun få svensk konkurrens i Florida. Tre Kronors Jacob Markström, 20, är draftad av Florida och kan eventuellt lämna för NHL redan inför kommande säsong.
– Han spelade mot oss i matchen i Sverige (LG Hockey Games). Han är en väldigt stor, atletisk målvakt. Helt klart har han en strålande framtid. Jag har förstått att man har höga förhoppningar på honom eftersom han har spelat riktigt bra i den svenska ligan.

Vad har han att vänta i Florida?
– Det kommer bli väldigt annorlunda mot hur det är i laget han spelar för i Sverige, med vädret och allt. Det tar tid att anpassa sig, inte bara hockeymässigt utan även i sättet att leva. Så är det när man kommer till ett annat land, alla går igenom det.
– Det tar lite tid, men jag tror att han har alla verktyg, i alla fall på isen, för att bli framgångsrik. Han har en strålande framtid.

Om Markström åker över redan i höst har han en kämpig uppgift framför sig. Att sno målvaktsposten från Tomas Vokoun är inget man gör i en handvändning. Det vet Brynässtjärnan. Och det har han med i beräkningen om och när han får ett erbjudande från Florida.

"Förväntar mig inte förstaspaden"

– Det är alltid svårt att slå sig in som målvakt direkt i NHL. "Lunkan" (Henrik Lundqvist) lyckades med det men han är en riktigt duktig målvakt och några år äldre än mig. Så man kan inte förvänta sig att man kan ta förstaspaden direkt utan det blir tufft om man åker över. Det är något man får lägga in i tankarna, säger Markström.
– Just nu tillhör jag Brynäs och sen får vi se vad Florida säger. Men jag vet inte. De får inte börja förhandla med mig förrän efter VM så vi får se då.

Tomas Vokoun poängterar att Florida inte är något unikum. Det är stentufft vilken klubb man än hamnar i.

– I NHL är det alltid hård konkurrens var man än spelar. Jag är tillräckligt gammal för att veta att man måste tänka på sig själv innan man bekymrar sig för någon annan. Men jag är säker på att det är ett bra draftval av Florida och en dag kommer han att bli en fantastisk målvakt i NHL.

Vokoun på väg bort?

Och med lite "tur" slipper Markström konkurrens från Vokoun. Under säsongen ryktades det bland annat om en flytt för tjecken till Chicago. Var han spelar nästa säsong är oklart.
– Jag har ett år kvar på kontraktet och känner mig definitivt inte så gammal att jag inte kan spela längre. Vi får se. När du väl kommer till den punkten som jag har gjort så tar du ett år i taget. Jag älskar det här spelet så jag ska försöka spela så länge som möjligt. Men jag vill avsluta min karriär i NHL, jag har inga tankar på att göra det någon annanstans.

Kan du vinna Stanley Cup i Florida?
– Jag skulle älska det. Men det är en svår fråga, ingen kan svara på det. Man vet aldrig. Vissa lag har bättre möjlighet än andra, men det där kan ändras från ett år till ett annat. Det finns inga garantier att jag kommer eller inte kommer vara i Florida. Men jag fokuserar på det jag kan kontrollera och just det här är verkligen inget jag kan kontrollera.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela