1 av 3
Tjeckerna firar semifinalplatsen.
2 av 3
Tjeckerna firar semifinalplatsen.
3 av 3

Tjeckien knäckte Finland - möter Sverige i semifinal

I förlängningen hade Finland ett utmärkt läge att avgöra kvartsfinalen mot Tjeckien. Men trots spel i fyra mot tre i två minuter, fick de inte dit pucken.– Uppenbart var det vårt boxplay som gjorde skillnaden igen, säger Tjeckiens målvakt Tomas Vokoun.


Finland fick en perfekt start. Janne Niskala levererade en suverän passning från den egna blålinjen till motståndarens. Där fångade Petri  Kontiola upp pucken och satte 1–0 efter att ha fintat ned Tomas Vokoun och sprätt upp pucken i nättaket.

Matchen var tät, men underhållande. Båda lagen gick offensivt och skapade många chanser. Men målen uteblev, fram till början av den tredje perioden. Då, i powerplay, dundrade Jakub Klepis in kvitteringen från blålinjen.

Jagr bäst på isen

Tjeckien fick kommandot om matchen, som Finland så långt fått dit man ville, och skapade de hetaste chanserna. Bäst på planen var storstjärnan Jaromir  Jagr som helt på egen hand skapade en handfull riktigt bra chanser.

Men inga fler mål föll under ordinarie matchtid och förlängning tog vid. Där fick Finland ett jätteläge att avgöra. Tjeckernas Jakub Voracek drog på sig en utvisning och Finland fick spela fyra mot tre i två minuter. Men finländarna lyckades inte ens skapa någon riktigt bra målchans.

– Vi släppte in ett mål i första minuten och det underlättade inte såklart. Men resten av matchen spelade vi strålande och uppenbart var det vårt boxplay som gjorde skillnaden igen. I förlängningen, när vi inte lät dem skjuta i fyra mot tre. Vi kämpade, blockerade skott och sedan, i straffläggningen, är det ett lotteri, säger Vokoun.

"Svårt att beskriva"

I den lottdragningen var tjeckerna mest lyckosamma. Lukas Kaspar och Jan Marek gjorde mål medan Jarkko Immonen var den ende som fick dit den för Finland. Petri Kontiola var den som missade den avgörande straffen.

– Vi fick inte in den bara, det var det som var felet, säger Kontiola.

– Det är en så stor besvikelse nu att det är svårt att beskriva. Vi var här för att spela final och nu tog det slut långt före det.

För Tjeckien väntar nu Sverige i semifinalen. Lagen möttes även i gruppspelet. Då vann Tjeckien med 2–1.

– Vi har redan mött dem, det är ett riktigt bra lag. Väldigt bra tekniskt och har väldigt bra målvakter. Det blir en tuff match, men man förväntar sig inga lätta matcher så här långt in i turneringen, säger Vokoun.

– Om vi jobbar som vi har gjort de senaste matcherna så kommer vi ge oss chansen att vinna.

Hockeysverige.se

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!