1 av 10
Favoriterna Ryssland körde över Kanada.
2 av 10
Favoriterna Ryssland körde över Kanada.
3 av 10
4 av 10
5 av 10
6 av 10
7 av 10
8 av 10
9 av 10
10 av 10

Här leker Ryssland med OS-mästarna

När Maxim Afinogenov drog in 1–0 i kvartsfinalen mot Kanada lyfte taket på Lanxess Arena. De ryska supportrarna har invaderat Köln och nu väntas de fylla 10 000 stolar i semifinalen mot hemmanationen Tyskland. – Det kommer bli en bra kamp mellan fansen och en bra kamp mellan lagen, säger Pavel Datsiuk.


KÖLN. Ryssland fick sin revansch från OS-kvartsfinalen. 5–2-segern mot Kanada i torsdagens VM-kvartsfinal var fullständigt rättvis och ryssarna kunde ha gjort betydligt fler mål om bara skärpan varit bättre. De ryska fansen visade därmed upp perfektion, trots att hallen inte var i närheten av att vara fullsatt.

Glad och rejält förfriskade
De glada, och i många fall rejält förfriskade, ryssarna visade upp en glöd, ett engagemang, en närvaro och en glädje som bara de tyska hemmafansen kunnat konkurrera med under VM.

Pavel Datsiuk, som gjorde 2–0-målet i numerärt överläge – några dragningar vid förlängda mållinjen följt av ett snärtigt skott i nättaket – var minst sagt nöjd med supportrarna.
–Det såg ut som att det var många fans. Många ryska flaggor och kläder, det var som att spela hemma för oss, säger Datsiuk.

De kanadensiska anhängarna var lätträknade och utgjorde ingen konkurrens. Det kommer däremot de fanatiska tyskarna göra, när hemmanationen ställer upp mot Ryssland i semifinalen på lördag.
– Det är ett bra lag, bra på skridskorna. Och bra fans som hjälper dem. Men våra fans blir fler för varje dag och det kommer komma ännu fler. Det kommer bli en bra kamp mellan fansen och en bra kamp mellan lagen.

Har bokat upp 10 000 biljetter
Det sägs att ryssarna redan bokat upp 10 000 biljetter inför semifinalen. Det skulle innebära att tyskarna paradoxalt nog blir i minoritet, trots hemmaplan. Men Datsiuk är beredd på en tuff uppgift, oavsett mängdfördelningen av fans.
– Varje match som vi spelar nu blir svårare. Men vi spelar bättre för varje match och ser fram emot nästa match.
– Vi måste göra fler mål på dem än de gör på oss. Det är det viktigaste.

Även om Ryssland var överlägset Kanada vill varken Datsiuk eller superstjärnan Alexander Ovetjkin hålla med om att det var en enkel match.
– Det var en riktigt fysisk match, många smällar och många känslor. Det var härligt att vinna den, säger Ovetjkin till Hockeysverige.se.
– Det är ett bra lag, ett ungt lag. De gjorde en bra match men vi gjorde fler mål. Så vi vann, säger Datsiuk.

Hockeysverige.se

/
/
/
VM
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!