Måndag 3 Okt
Stockholm

Forna radarparet mot varandra

För fem år sedan ägde de Madison Square Garden i två säsonger. Nu ställs Michael Nylander och Jaromir Jagr mot varandra i VM-semifinalen i Lanxess Arena.– Det var full fart på isen och vi hittade varandra till höger och vänster. Det var riktigt kul hockey då, säger Michael Nylander till Hockeysverige.se.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KÖLN. Efter tre - med Jaromir Jagr-mått mätt - halvdana säsonger i Washington Capitals i början av 2000-talet så ville klubben så gärna få i väg tjecken så att de betalade en del av hans lön för att New York Rangers skulle ta över hans svindyra kontrakt mitt under säsongen 2003-04. Jagr leverarade 29 poäng på de 31 matcher som var kvar den säsongen och året därpå väntade lockouten där Jagr spelade för både moderklubben Kladno och ryska Avangard Omsk.

”Det var full fart”

När det var dags för NHL-spel igen 2005 hade New York Rangers hämtat Michael Nylander, som som bäst gjort drygt 64 poäng för Chicago Blackhawks fem år tidigare. Hockeysupportrarna i ”The Big Apple” var lite förvånade över värvningen av den 32-årige svensken och många hade också ett och annat frågetecken för 33-årige Jagr som sett ut att ha en nedåtgående karriärkurva under tiden i huvudstaden.

”Nyllet” och ”Jags” placerades i samma kedja och hockeykärleken sprakade i Garden. Nylander gjorde sin bästa säsong någonsin med 79 poäng medan Jagr med sina 54 mål och 123 poäng gjorde sin näst bästa säsong målmässigt och tredje bästa poängmässigt under karriären. Rangers tog sig till sitt första slutspel på åtta år.

– Det gick ju bra det där. Det var full fart på isen och vi hittade varandra till höger och vänster. Det var riktigt kul hockey vi spelade, säger Nylander.

Ni fann varandra direkt?

– Ja, pretty much på direkten.

Varför passade ni så bra tillsammans?

– Det är svårt att säga. Han saktade ner farten på motståndarna och jag kom i luckor och sen sökte han upp mig när jag hade pucken. Det var som att det var kemi direkt.

”Älskar att spela med Nylander”

Andra säsongen tillsammans fortsatte på samma spår. Jagrs produktion gick ner till 96 poäng med Nylander höjde sin ytterligare till 83. Laget gick till andra rundan i Stanley Cup-slutspelet och gjorde sitt bästa slutspel sen 1997. Nylander berättar att det - på isen - var hans kanske bästa år i karriären.

– Det var riktigt bra på hockeyplan då. Det har varit bra andra år också på ett annat sätt, men det var riktigt skoj att spela tillsammans med honom.

Trots succén blev det Nylanders sista säsong i Rangers och han försvann som free agent till Jagrs tidigare klubb Washington. ”Ensam” kvar i Rangers tappade Jagr stinget och gjorde bara 71 poäng den följande säsongen. Det kom att bli hans sista säsong i NHL och istället skrev han på för Avangard Omsk i KHL där han tillbringat de senaste två säsongerna. Och han har försökt locka dit sin forne lekkamrat.

– Vi försökte att få Nylander till Omsk, men det lyckades inte. Vi hade härliga år i Rangers. Vi förstår varandra på isen, jag älskar att spela med honom, han är snabb, har bra blick och var alltid redo att spela en mot en med de stora spelarna, berättar Jagr om ”Nyllet” för Expressen.

I dag möts de igen, radarparet som alla Rangers-fans minns, men nu på varsin sida av isen.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.