Tre Kronor firar.
Tre Kronor firar. - Foto: SCANPIX/AP

Bengt-Åkes sköna revansch

Skrattar bäst som skrattar sist. Efter att ha blivit utskrattad och hånad under VM lyckades Bengt-Åke Gustafsson leda ett ungt Tre Kronor till bronsmedalj. I bronsmatchen besegrades Tyskland med 3-1.

KÖLN. Bengt-Åke Gustafsson fick avsluta sin karriär som förbundskapten i dur. Tre Kronor tog hem bronsmatchen mot ett svårforcerat Tyskland efter att Jonas Andersson avgjort med två mål i den tredje perioden.

Sverige inledde i ett högt tempo och fick utdelning omgående när Magnus Pääjärvi-Svensson blåste fram på högerkanten och överrumplade Dennis Endras med ett rappt skott. Tre Kronor dominerade resten av perioden stort, men lyckades inte överlista den tyske målvakten.

I den andra perioden tappade svenskarna lite av intiativet när pucken inte slank in. Som en blixt från klar himmel kvitterade Alexander Barta till 1-1. Bronset som inledningsvis hade känts gjutet var plötsligt hotat.

Men Tre Kronor har en matchvinnare i Jonas Andersson. Minskproffset blev Sveriges bästa målskytt i VM-turneringen genom att göra två mål i den tredje perioden. Det matchvinnande 2-1-målet kom 3.57 in i den tredje perioden efter att Andersson avfyrat ett skott ur dålig vinkel som Dennis Endras släppte in efter att Mikael Backlund skymt honom.

Andersson sköt sitt sjätte VM-mål i tom kasse och den svenska bronsglädjen tog vid. Bengt-Åke Gustafsson visade sedan prov på stor humor när han tog en timeout med 0,7 sekunder kvar att spela. En passning till alla kritiker som hånade honom för timeouten han tog i samband med semifinalen mot Tjeckien.