Sverige tappade segern i slutet av den tredje perioden.
Sverige tappade segern i slutet av den tredje perioden. - Foto: Joel Marklund/BILDBYRÅN

Sverigesuccén uteblev - tio minuter förstörde allt

Sverige tog ledningen i den andra perioden men tappade under tio minuter fullständigt fattningen. – Det räcker inte att föra in en vinnarmentalitet, utan att också mena det, säger Wikegård.

91. Andreas Jämtin

HELSINGFORS. En klassisk drabbning ägde rum under söndagseftermidaggen. Finland mot Sverige i Karjala Cup.

Enligt Nyheter24:s hockeyexpert Niklas Wikegård spelade Sverige under sin förmåga i inledningen av matchen. Mittenperioden blev desto bättre.

Robert Nilsson gav Tre Kronor ledningen i den andra perioden, Nilsson gjorde därmed sitt fjärde mål under Karjala Cup.

– Det är väl som vanligt, säger Niklas Persson, line-kamrat tillsammans med Nilsson under turneringen.

– Persson, Robert Nilsson och Björn Melin har varit den i särklass bästa kedjan Sverige haft här i Finland, konstaterar Wikegård.

Kollapsen

Under den tredje perioden fortsatte Sverige att sätta press mot det finländska målet. Något som slog bakut.

Finland kunde genom Pasi Puistola, Petri Kontinola och Jarkko Immonen vända matchen och var därmed klara slutsegrare. Tre ödesdigra mål inom loppet av sju minuter.

Sverige gav inte upp

Tre Kronor behövde bara utjämna till 3-2 för att ta hem turneringen. Med 2.30 kvar av matchen valde det svenska båset under ledning av Per Mårts att ta ut målvakten Daniel Larsson.

Då får man inte tappa pucken i mittzon.

Finlands lagkapten Ville Peltonen bröt ett uppspel, fick stå och ladda vid tekningszonen och kunde enkelt lobba in det avgörande målet vilket fastställde slutresultatet till 4-1.

"Vinna till varje pris"

Per Mårts har under sin korta karriär som förbundskapten för det svenska ishockeylandslaget försökt föra in en ny mentalitet i laget. "Vinna till varje pris" har han valt att kalla den nya inställningen.

– Om man nu vill föra in en ny mentalitet, speciellt när man kallar det "Vinna till varje pris" kan man helt enkelt inte ställa över turneringens bäste målvakt, säger Wikegård under SVT:s sändning.

– Mitt bestående intryck är ändå positivt av Mårts första turnering. Snöbollen har rullat igång, nu vet resten av världen hur Sverige ska spela, och jag tror att dem är rädda, avslutar Wikegård angående den nye förbundskaptenen.

Se Niklas Wikegård analysera Sveriges insats efter de två första matcherna i Karjala Cup tillsammans med Michael Renberg här.

/
/
/

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.