Torsdag 17 Jun
Stockholm

Svensk depression efter den katastrofala förlusten

Sverige kämpade sig in i matchen och ledde med bara några minuter kvar.
1 av 11
Sverige kämpade sig in i matchen och ledde med bara några minuter kvar. Foto: Nathan Denette/AP/SCANPIX
Vladimir Tarasenko gav Ryssland ledningen.
2 av 11
Vladimir Tarasenko gav Ryssland ledningen. Foto: Nathan Denette/AP/SCANPIX
Ryssland spelade stundtals riktigt fult.
3 av 11
Ryssland spelade stundtals riktigt fult. Foto: Nathan Denette/AP/SCANPIX
Sverige förlorade till slut matchen på straffar.
4 av 11
Sverige förlorade till slut matchen på straffar. Foto: Nathan Denette/AP/SCANPIX
Det var mycket jävlar anamma från de svenska spelarna i den tredje perioden.
5 av 11
Det var mycket jävlar anamma från de svenska spelarna i den tredje perioden. Foto:
6 av 11
7 av 11
Riktigt dåligt försvarsspel från svenskarnas sida bäddade för 2-0 till Ryssland.
8 av 11
Riktigt dåligt försvarsspel från svenskarnas sida bäddade för 2-0 till Ryssland. Foto: Nathan Denette/AP/SCANPIX
Fenomenale Lehner blandade och gav i matchen mot Ryssland.
9 av 11
Fenomenale Lehner blandade och gav i matchen mot Ryssland. Foto: Nathan Denette/AP/SCANPIX
Efter en trevande inledning kunde till slut Sverige spela ut med hela sitt register.
10 av 11
Efter en trevande inledning kunde till slut Sverige spela ut med hela sitt register. Foto: Nathan Denette/AP/SCANPIX
Lander deppar efter sin straffmiss.
11 av 11
Lander deppar efter sin straffmiss. Foto: SVT

Sverige låg länge under i semi-finalen i JVM men kunde till slut vända och hade ledningen med bara minuter kvar. Men matchen slutade med en gastkrammande straffläggning där svenskarna inte hade turen på sin sida.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Straffarna som gav Ryssland segern

Denos Golubev blev stor matchhjälte för Ryssland när han satte ryssarnas andra straff på Robin Lehner. Efter målet var det Anton Landers tur och möjlighet att kvittera straffläggningen.

Med hög fart kom den svenske lagkaptenen mot det ryska målet. Oturligt nog sköt han straffen stenhårt i kryssribban. Något som innebar att Ryssland nu får spela final.

BUFFALO. De svenska Småkronorna inledde semi-finalen mot Ryssland utan fart eller tryck. Ryssland tog kommandot och småkronorna kunde inte hänga med i det höga ryska tempot.

Vladimir Tarasenko kunde sedermera ge Ryssland ledningen efter en stor blunder från annars storspelande Robin Lehner i det svenska målet. Efter det försvann all svensk geist och "fightingspirit".

Backen Patrik Nemeth blev epitet för det dåliga svenska spelet, och stod alldeles för ofta still på skridskorna. Detta gav ryssarna många lägen, men turligt nog för Småkronorna lyckades de aldrig utnyttja sina lägen.

"Vilket klanteri"

Men i den andra perioden kom den stora kallduschen. Då var Nemeth direkt involverad i ett otroligt klantigt baklängesmål.

Ryssland lobbade ner pucken in i den svenska zonen. Samtliga spelare trodde att det skulle bli icing, men domarna valde att låta spelet fortsätta.

De svenska backarna gick bort sig fullständigt och efter bra rysk forechecking dök pucken upp framför Lehner. Där stod även Denis Golubev som enkelt kunde peta in 2-0 till den ryska björnen.

Efter det kom den svenska maskinen i gång på riktigt.

I slutminuterna av mittenperioden fick svenskarna ett viktigt powerplay. Och äntligen fick Sverige utdelning i numerärt överläge. Bäste back för dagen, Adam Larsson sköt i väg ett stenhårt skott som Dmitri Shikin inte hade en chans att rädda.

– Adam Larsson gjorde sin bästa match i det här mästerskapet mot Ryssland, konstaterade Chris Härenstam i SVT:s sändning.

Efter det tog Sverige över totalt

I inledningen av andra perioden kunde sedan Sverige kvittera efter en klok passning från Larsson fram till framrusande svenska forwards. Sist på pucken blev Calle Järnkrok, som nyligen draftades av Detriot Red Wings.

I slutet av matchen kunde Sverige sedan ta ledningen efter ett fantastiskt skott från Djurgårdaren Patrick Cehlin. Ett kanonskott som återigen den annars säkre Shikin missade totalt.

Men det skulle inte räcka till seger under ordinarie speltid. Ryssarna kunde under stor kalabalik framför det svenska målet kvittera matchen. Förlängning väntade.

Sudden Death blev en kavalkad i svenska målchanser. Den enorma farten Sveriges forward besitter skapade stora problem för det ryska försvaret.

– Det är aldrig kul när det ska behöva avgöras på straffar, speciellt när Sverige spelar så fantastiskt bra, säger Niklas Wikegård efter förlängningen

Matchen gick till straffläggning. Där gick allt enligt Wikegård, "fullständigt åt helvete".

Lagkaptenen Anton Lander satte sin sista och den avgörande straffen rätt i kryssribban och den ryska glädjen visste efter det inga gränser. Den gick till och med över styr.

"Riktigt illa från ryssarna"

– Jag blir fruktansvärt arg när jag ser hur ryssarna beter sig efter det här. Att de inte kan vinna med heder är riktigt dåligt tycker jag, säger Wikegård.

Sveriges förbundskapten Roger Rönnberg var uppriktigt besviken efter straffläggningen.

– Det är klart att jag är besviken eftersom att jag tyckte att vi tog tag i matchen och förtjänade att vinna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela