Pär Mårts valde att berätta anledningarna bakom de NHL-spelare som inte kommer ansluta till VM-truppen.
1 av 3
Pär Mårts valde att berätta anledningarna bakom de NHL-spelare som inte kommer ansluta till VM-truppen. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
De svenska spelarna som befinner sig i Kosice måste minst sagt lyfta sig, inte bara ett, utan ett otaligt antal steg på motivationsskalan.
2 av 3
De svenska spelarna som befinner sig i Kosice måste minst sagt lyfta sig, inte bara ett, utan ett otaligt antal steg på motivationsskalan. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Pär Mårts har fått utstå mycket kritik under sin tid som förbundskapten.
3 av 3
Pär Mårts har fått utstå mycket kritik under sin tid som förbundskapten. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Var är spelarna som sviker?

Boustedt: "Bara spelare som var skadade tackade nej"


Spelarna som svek:

Johan Hedberg, Anton Strålman och Henrik Tallinder har samtliga valt att inte ställa upp i VM-turneringen i Slovakien. Dessa tre har, enligt Svenska Hockeyförbundet, anget familjen som anledning till bortfallet.

Dessutom har Johan Harju deklarerat att han inte ansluter till VM-truppen, detta på grund av "att jag inte känner mig redo".

– Han kände att han inte kunde tillföra något i det skick han är i just nu, sa Tre Kronors Team Manager, Johan Garpenlöv, i samband med Luleåförvärvets beslut.

KOSICE. Efter ett antal längre diskussioner med förbundet tillkännagav Tre Kronors förbundskapten, Pär Mårts att ledningen skulle, till skillnad från tidigare år, gå ut med vilka NHL-spelare som tackat nej till VM. Dessutom skulle de berätta vilka anledningar som föranlett besluten.

Det hela mottogs med öppna armar från den samlade svenska presskåren. Inget nytt i det. När medierna slipper gräva nummer, ställa frågor och göra efterforskningar får man mer tid över till analyser,djupare intervjuer och stilistiska krönikor. Inget nytt i det.

När Tre Kronor senare gick på plumpen mot ett katastrofalt mycket sämre norskt landslag, var det inte bara en fråga som dök upp i huvudet bland de nyfikna.

Hur kändes det egentligen att se alla spelare åka runt och lira någon form av alibihockey, och att behhöva göra det från tevesoffan?

– Det var verkligen inte bra spel överhuvudtaget. Några såg direkt omotiverade ut, säger den petade Brynäsförsvararen, Mattias Ekholm, till Nyheter24.

– Även om den största besvikelsen lagt sig, kände man fortfarande den där törnen i sidan som jag kände när jag fick beskedet att jag inte skulle få vara kvar, fortsätter han.

Tommy Boustedt, med gedigen erfarenhet från Bajen Fans Hockey där motivationen är allt och de ekonomiska och varumärksmässiga aspekterna inte finns på kartan berättar att självförtroende fick sig en rejäl smocka efter praktfiaskot mot Norge.

Ett fiasko han skyller på ett bättre norsk lag än tidigare, och ett sämre spel än någonsin från de svenska lirarna.

Men vad sänder det för signaler till de unga förmågorna att spelare som inte vill ställa upp för Tre Kronor?

– Vi har ju inte direkt fått några återbud för att någon spelare inte skulle ha känt sig motiverad, berättar han inledningsvis för Nyheter24.

– De spelare som inte är här nu är spelare som fortfarande är kvar i Stanley Cup eller är skadade, fortsätter sedan utvecklings- och landslagschefen Bousted.

De skadade spelarna han syftar på är bland annat, Daniel Alfredsson, Tobias Enström och Kristian Huselius. Detta enligt Per Mårts egen lista.

De han däremot inte nämner under samtalet är att Johan Hedberg, Anton Strålman och Henrik Tallinder inte ställer upp på grund av "familjära angelägenheter".

– Han känner att han varit borta från familjen tillräckligt, sa Pär Mårts när det stod klart att Hedberg valde bort turneringen i Slovakien.

Och det är för att sammanfatta allt - inget nytt i det.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!