Viktor Fasth ser pucken flyga förbi
Viktor Fasth ser pucken flyga förbi - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Sverige till kvartsfinal

Sverige tog en 2-0 seger mot Schweiz i hockey-VM. Segern satt dock långt inne och publiken fick vänta till den sista perioden för att se mål i en väldigt tillknäppt match.

Sverige-Schweiz tidigare möten

Lagen har mötts 4 gånger tidigare i mästerskapssammanhang. Sverige har vunnit tre av mötena. 2006 spelade lagen 4-4.

Schweiz har vunnit 2 OS-brons och ett VM-silver, men det var över 50 år sedan.

KOSICE. Sverige behövde bara en poäng för att ta sig till kvartsfinal. En poäng skulle också vara godkänt för Schweiz som då kunde ta sig till kvartsfinal om de senare i veckan skulle slå USA. Det märktes på matchen att inget lag var särskilt hungrigt.

Det skulle dröja till den 8:e minuten i den tredje perioden innan matchen bjöd på ett mål. Och vilket mål det blev. Mikael Backlund skickade upp ett stenhårt skott i krysset bakom en chanslös Leonardo Genoni. 1-0 till Sverige. Samme Backlund fick också öppet mål i slutet av matchen när en Schweizare slängde sin klubba. Sverige tilldömdes målet trots att Backlund aldrig sköt in den.

Viktor Fasth höll schweizarna utanför målprotokollet och svarade för många fina räddningar. Pär Mårts har dock lovat Erik Ersberg att stå i matchen mot Kanada.