"Våga hoppas" är mantrat från Johan Widell.
1 av 3
"Våga hoppas" är mantrat från Johan Widell. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Sverige har kommit till semifinal utan att på något sätt briljera.
2 av 3
Sverige har kommit till semifinal utan att på något sätt briljera. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
3 av 3
- Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Krönika: "Våga tro på Tre Kronor"

Tre Kronor har harvat sig vidare i världsmästerskapen utan att briljera, med ett stort undantag.


Johan Widell

Ni kan följa krönikören Johan Widells blogg här på Nyheter24 - Soffcoachen -  där bloggar han om allt mellan himmel och jord som ändå har något med sport att göra.

KOSICE. Det började hur bra som helst med mål redan efter 27 sekunder, sen kom kvitteringen och då gick svenskarna ned sig en aning. Men så fort målen började trilla in bakom tyskarnas målvakt kändes det trots allt som en ganska behaglig resa och jag kan med handen på hjärtat säga att jag aldrig var riktigt orolig.

Anledningen är lika enkel som självklar: Med Viktor Fasth som målvakt kan det här laget gå hur långt som helst. Han är bra (läs: bättre än vi tror) och med honom mellan stolparna känns det som att tjeckerna inte är någon omöjlighet.

Kung Viktor Fasth

Jag såg Tjeckien slå ut USA igår utan att på något sätt imponera. Tjeckien gjorde som Tre Kronor, det vill säga de vann utan att övertyga och nu ska det bli riktigt intressant att se vilket lag som tar för sig mest i semifinalen.

Vågar vi tro på Tre Kronor så vågar spelarna lira, men vi trivs nog ändå bäst som "underdogs" och det lär vi förbli, oavsett vad jag tycker och tänker. Fast å andra sidan så ska vi vara det också, underdogs alltså. Tjeckien har ett bättre lag på pappret på samtliga positioner, men det är inte där matchen avgörs utan det ska spelas om det också.

Vad jag vill få sagt är att vi inte alls är utdömda på förhand och alla som tror att Tjeckien ska vinna med 6-0 och fullkomligt förnedra Tre Kronor får tänka om.

Sverige har chansen så länge Viktor Fasth vaktar kassen för med den killen mellan stolparna är ingenting omöjligt. Ni som såg matchen igår vet vad jag pratar om och ni som inte såg matchen igår har förhoppningsvis sett honom i Elitserien.

Han är lika bra nu som då och det är det som är så sjukt. Killen har aldrig spelat på den här nivån förut, men ändå ser det ut som han har gjort det i 20 år - minst.

Nyckelspelarna

Spelar inte Viktor Fasth i NHL nästa säsong ska jag personligen åka upp till Stockholm och fråga varenda inblandad person om varför han blev kvar i Sverige. Den här resan som Fasth har gjort är bland det mäktigaste som hänt i svensk ishockey och killen förtjänar allt beröm han kan få.

Summa summarum: Jag tror på Sverige i morgon, men jag tror också att det blir tufft och det krävs att fler än Fasth spelar på sin yttersta förmåga. Loui Eriksson, Magnus Pääjärvi och Mikael Backlund är nyckelspelare som måste ta för sig samtidigt som backarna håller koll på en viss Jaromir Jagr.

Klarar vi det, ja då kan vi mycket väl spela i en ny VM-final på söndag och hur häftigt vore inte det?

// Johan Widell

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

3 timmar sedan

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.