Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tre kronor klart för final

1 av 3

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

2 av 3

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Sverige vann semifinalen mot Tjecken med 5-2.
3 av 3

Sverige vann semifinalen mot Tjecken med 5-2.

Fredrik Sandberg / SCANPIX

Sport | 13/05/2011 18:43

Aldrig har 60 minuter känts så kort. Nu är Sverige i final i hockey-vm. – Fantastiskt bra, säger förbundskaptenen Pär Mårts efter matchen.

Den på förhand upphaussadse semifinalen mellan Sverige och Tjeckien blev en tämligen enkel resa för Tre kronor. Slutsiffrorna skrevs till 5-2 efter att Patrik Berglund satt det sista målet i tom kasse.

– Fantastiskt bra, säger förbundskaptenen Pär Mårts efter slutsignalen. 

Återtog kommando

Efter en mållös första period kunde tjeckerna, med legendaren Jaromir Jagr i spetsen, ta ledningen efter 46 sekunder sedan sömninga svenskar inte hängt med. Patrik Elias 1–0.

Men målet fick Tre kronor att sätta fart och vändingen var vacker. Matchvinnaren Patrik Berglund kvitterade och Mikael Backlund sköt Sverige till ledningen. Loui Eriksson brände även en straff i en annars mycket välspelad mittakt.

Avgjorde

Semifinalen avgjordes dryga åtta minuter in i den sista perioden när Sverige utökade ledningen. En vilt kämpande Michael Backlund kunde snyggt servera Jimmie Ericsson som tryckte in 3–1.

Matchen avgjordes definitivt ett par minuter senare när Jakob Silfverberg gjorde 4–1 från nära håll.

Fasth dominerade

Stor matchvinnare är målvakten Viktor Fasth. AIK-keeper var lysande rakt igenom och räddade 35 av 37 skott. Totalt hade han en räddningprocent på 94,59 i matchen.

– Vi vet att Viktor är grym därbak, säger lagkapten Rickard Wallin till TV3.

Mårts redan i final

Förbundskaptenen Pär Mårts var efter slutsignalen nöjd med segern, men hade redan i tanken vandrat vidare till söndagens final, där antingen Ryssland eller Finland står för motståndet.

– Vi gör det fantastiskt bra men vi är inte färdiga än. Jag tycker att det är bra att man sparar den bästa matchen till sist, säger han.