KRÖNIKA: Mårts förtjänar beröm

- 13/05/2011, 19:45 -
Sveriges förbundskapten Pär Mårts förtjänar beröm. Det menar Johan Widell efter Tre Kronors utklassning av Tjeckien i semifinalen.

Sveriges förbundskapten Pär Mårts förtjänar beröm. Det menar Johan Widell efter Tre Kronors utklassning av Tjeckien i semifinalen.

Fredrik Sandberg / SCANPIX

Tre Kronor kostade på sig ett halvdåligt spel i fem mot tre och man missade dessutom en straff, men trots detta är man i VM-final igen för första gången sedan 2006. - Den här showen som vårt kära VM-lag bjuder oss på är nästintill perfekt, men det är inte över än.

Sverige lyckades göra det som ingen riktigt vågade tro på fullt ut inför den här semifinalen (förutom jag då). Man slog Tjeckien med 5-2 och man lyckades framför allt med att få bort Jaromir Jagr från matchen. Bara det faktum att man neutraliserade bort Jagr är ett tydligt bevis på hur bra Sverige var i dag. 

Mårts förtjänar beröm


Tre Kronor lyckades med de superviktiga detaljerna som Mårts säkerligen betonat inför den här semifinalen och det här är faktiskt ett riktigt bra kvitto på hur vettig denna Mårts är som förbundskapten för ett svenskt hockeylandslag. 

Spelarna förtjänar allt beröm de kan få efter den här turneringen för oavsett hur det går i finalen på söndag så har man gjort en riktigt bra VM-turnering. Men det är inte bara spelarna som bör hyllas.

Mårts står, tillsammans med sin ledarstab, för ett härligt engagemang och han visar verkligen att han brinner för sitt jobb och det är precis så man ska uppträda som svensk förbundskapten. 

Ryssland eller Finland?

Vilket lag vi får möta i finalen på söndag avgörs senare i kväll och det står, som ni säkert känner till, mellan Ryssland och Finland. Vilket lag vill Tre Kronor helst möta?

Med handen på hjärtat så tror jag inte att man bryr sig så hemskt mycket, faktiskt.

Tre Kronor är stolta och glada över sin finalplats, vilket man ska vara, men viktigast av allt är att man inte nöjer sig här och det är jag fullkomligt övertygad om att man inte gör.

Nu går man för sitt nionde VM-guld genom tiderna och det är inte alls omöjligt att man lyckas. 

Oroväckande "skada" på Fasth

Något som dock oroar oss lite mer är den "skada" Viktor Fasth råkade ut för under matchen. Han fick en puck på handen och jag vet inte om det var tummen som fick ta smällen eller vilket finger det var.

Men jag hoppas för allt i världen att han är frisk nog för att spela på söndag igen.

Utan honom mellan stolparna känns det helt plötsligt inte alls lika lovande ut.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen:
- Våga tro på Tre Kronor! 

// Johan Widell