Stockholm

Sverige floppade totalt i VM-finalen

1 av 7
Sverige inledde VM med en chockförlust mot Norge. Och det unga Tre Kronor avslutade VM lika uselt.
2 av 7
Sverige inledde VM med en chockförlust mot Norge. Och det unga Tre Kronor avslutade VM lika uselt.
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
7 av 7

Finland krossade Per Mårts unga landslag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Här är VM:s All Star team:

Målvakt: Viktor Fasth

Backar: David Petrasek, Marek Zidlicky

Forwards: Patrik Berglund, Jarkko Immonen, Jaromir Jagr

MVP: Viktor Fasth

 

Matchfakta VM-finalen:

Sverige–Finland 1–6 (0–0, 1–1, 0–5)

Andra perioden: 1–0 (7.40) Magnus Pääjärvi, 1–1 (19.53) Jarkko Immonen (Janne Pesonen, Mikko Koivu) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–2 (2.35) Petteri Nokelainen (Antti Pihlström), 1–3 (3.21) Niko Kapanen (Juhamatti Aaltonen, Leo Komarov), 1–4 (16.41) Janne Pesonen (Mikael Granlund), 1–5 (17.16) Mika Pyorala (Mikko Koivu, Anssi Salmela), 1–6 (19.05) Antti Pihlström (Jani Lajunen).

Skott: 33–32 (12–13, 11–9, 10–10)

Utv, Sverige: 4x2. Finland: 2x2.

Domare: Darcy Burchell, Kanada och Brent Reiber, Schweiz.

Publik: 9 166.

Sverige inledde VM med en chockförlust mot Norge. Och det unga Tre Kronor avslutade VM lika uselt. I den allra viktigaste matchen floppade Per Mårts grabbar fullständigt och förlorade till slut med hela 1-6 mot Finland som var bättre på allt. Det som skulle bli Sveriges nionde VM-guld blev i stället Finlands andra. Det blir kort och gott inget guldfirande i Stockholm på måndagen.

– Det blir för enkla mål, de rinner igenom, vi klarar inte av försvarsspel och vid 3-1 känner jag att det inte finns kraft kvar där nere. Det är lite ungdomlighet och finnarna kändes tyngre. Vi förtjänade det kanske inte riktigt, säger förbundskaptenen Per Mårts.

Gick snabbt utför

Det började bra. Magnus Pääjärvi sköt snyggt in 1-0 till Sverige efter sju minuter i den andra. Sen gick det utför. Med sju sekunder kvar av perioden kvitterade finnarna i power play.

– Vi kom inte upp i den standard vi måste. Vi kändes som lättviktigare, hade handbromsen i och fick ingen fart. Vi är ändå med i matchen och har 0-0, 1-0 och sedan får de målet 7,7 sek kvar (av andra perioden). Vi får inte dit pucken. Sedan dör det.

I den tredje perioden gick våra östliga grannar från 1-1 till 3-1 på bara några minuter. Något som överraskade de flesta då Sverige trots de unga spelarna visat sig vara stabila.

– Va fan, de blir bjudna på varenda mål. Ursäkta att jag svär men jag blir förbannad, säger experten Calle Johansson.

– Man blir paralyserad. Det är inte fysiskt spel från de svenska spelarna för fem öre.

Fasth övergavs

I slutminuterna övergav svenskarna succémålvakten Viktor Fasth som fick se sitt magiska VM spolas bort när finnarna hänsynslöst sköt in 4-1, 5-1 och 6-1.

– Det skulle inte skada om någon stod upp för Fasth i sista minuterna. Det är vansinnigt dålig stil av laget mot en målvakt som varit så bra i hela turneringen, säger Johansson.

Mårts håller med.

– Viktor har varit bra i målet och hade kontroll på grejerna men det hade han inte i dag. Det kanske beror på hjälpen utifrån också.

– Det kändes inte som alla ville det riktigt i dag. Inte till varje pris.

Wikegård inte helt nöjd med Mårts

Experten Niklas Wikegård riktar hård kritik mot Mårts och menar att Sverige inte hade någon plan B.

– Jag skulle vilja höra lite med med Mårts. Varför tar man inte ner pucken djupt fastän man visar alla tecken på det i båset, säger han till Viasat.

– Jag vet inte, men det kändes inte så.

Wikegård fortsätter:

– Det är Mårts första VM och vi har ett ganska ungt lag och kanske hade de inte täckt upp på alla sätt, säger han till Viasat.

Trots finalfiaskot utsågs Fasth till VM:s Most Valuable Player, MVP. Han fick även pris som VM:s bäste målvakt. 35-årige backen David Petrasek fick även han vara med i VM:s bästa kedja.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.