På söndagen tilläts för första gången sedan 2010 oppositionella demonstrera mot regimen i Vitryssland.
1 av 4
På söndagen tilläts för första gången sedan 2010 oppositionella demonstrera mot regimen i Vitryssland. - Foto: Sergei Grits / AP / SCANPIX
Vitryssland var värd för U18-VM år 2004 - med president Lukasjenko som prisutdelare. Kommer den hockeytokige diktatorn att få uppleva ett hemma-VM 2014?
2 av 4
Vitryssland var värd för U18-VM år 2004 - med president Lukasjenko som prisutdelare. Kommer den hockeytokige diktatorn att få uppleva ett hemma-VM 2014? - Foto: SERGEI GRITS / AP / SCANPIX
Idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth är oroad över situationen i Vitryssland men menar att det ändå är upp till idrotten var man vill lägga mästerskapen. Svenska ishockeyförbundet har tidigare sagt att man lyssnar på vad regeringen säger.
3 av 4
Idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth är oroad över situationen i Vitryssland men menar att det ändå är upp till idrotten var man vill lägga mästerskapen. Svenska ishockeyförbundet har tidigare sagt att man lyssnar på vad regeringen säger. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Statsminister Fredrik Reinfeldt på en djurgårdsmatch 2007. I bakgrunden, Lena Adelsohn-Liljeroth med maken Ulf Adelsohn.
4 av 4
Statsminister Fredrik Reinfeldt på en djurgårdsmatch 2007. I bakgrunden, Lena Adelsohn-Liljeroth med maken Ulf Adelsohn. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Idrottsministern: "Oroad över utvecklingen i Vitryssland"

EU och USA sätter allt hårdare press för att flytta ishockey-VM 2014 från Vitryssland. Nu hakar regeringen på.


Situationen i Vitryssland

Under 2011 avrättades två personer i landet (de två som dömdes för terrorattentat i Minsks tunnelbana) och ytterligare en dömdes till döden.

President Lukasjenko omvaldes 2010 med knappt 80 procent av rösterna och blev anklagad för valfusk.

Det finns litet eller obefintligt utrymme för oberoende medier och det är mycket ovanligt att oppositionen tillåts demonstrera utan att slås ned brutalt av kravallpolis. På söndagen hölls för första gången sedan presidentvalet en sådan tillåten demonstration, med 2 000 deltagare.

Källa: Amnesty.

STOCKHOLM. Efter EU:s kraftiga kritik mot Vitryssland och att VM i ishockey 2014 ska spelas där väljer nu även den svenska regeringen att uttrycka sitt missnöje offentligt.

– Jag är mycket oroad över utvecklingen i Vitryssland. Vi har haft kontakt med hockeyförbundet och informerat om situationen, säger idrotts- och kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M) till Nyheter24.

Men det lär dock inte bli aktuellt att kräva att förbundet uppmanar till en flytt eller en bojkott av mästerskap.

– Det är ytterst idrotten som själva bestämmer var de ska förlägga sina mästerskap, säger hon.

Förbundet hänvisade till regeringen

Ishockeyförbundet lade dock på måndagen över ansvaret på regeringen och det internationella förbundet.

– Det är den svenska regeringen och Riksidrottsförbundet som vi följer, sa generalsekreteraren Mikael Peterson till Nyheter24 då.

Flytt kan bestämmas i maj

Den hockeytokige diktatorn Aleksandr Lukasjenko väntas göra VM till sitt egna propagandajippo och EU gjorde något mycket ovanligt när man i ministerrådet nämnde evenemanget och uppmanade förbunden att lyssna.

Nu tycks frågan vara helt upp till det internationella ishockeyförbundet IIHF - en flytt kan bli aktuell först vid kongressen i maj.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

1 timme sedan

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

2 timmar sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.