Måndag 19 Apr
Stockholm

Idrottsministern: "Oroad över utvecklingen i Vitryssland"

På söndagen tilläts för första gången sedan 2010 oppositionella demonstrera mot regimen i Vitryssland.
1 av 4
På söndagen tilläts för första gången sedan 2010 oppositionella demonstrera mot regimen i Vitryssland. Foto: Sergei Grits / AP / SCANPIX
Vitryssland var värd för U18-VM år 2004 - med president Lukasjenko som prisutdelare. Kommer den hockeytokige diktatorn att få uppleva ett hemma-VM 2014?
2 av 4
Vitryssland var värd för U18-VM år 2004 - med president Lukasjenko som prisutdelare. Kommer den hockeytokige diktatorn att få uppleva ett hemma-VM 2014?. Foto: SERGEI GRITS / AP / SCANPIX
Idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth är oroad över situationen i Vitryssland men menar att det ändå är upp till idrotten var man vill lägga mästerskapen. Svenska ishockeyförbundet har tidigare sagt att man lyssnar på vad regeringen säger.
3 av 4
Idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth är oroad över situationen i Vitryssland men menar att det ändå är upp till idrotten var man vill lägga mästerskapen. Svenska ishockeyförbundet har tidigare sagt att man lyssnar på vad regeringen säger. Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Statsminister Fredrik Reinfeldt på en djurgårdsmatch 2007. I bakgrunden, Lena Adelsohn-Liljeroth med maken Ulf Adelsohn.
4 av 4
Statsminister Fredrik Reinfeldt på en djurgårdsmatch 2007. I bakgrunden, Lena Adelsohn-Liljeroth med maken Ulf Adelsohn. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

EU och USA sätter allt hårdare press för att flytta ishockey-VM 2014 från Vitryssland. Nu hakar regeringen på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Situationen i Vitryssland

Under 2011 avrättades två personer i landet (de två som dömdes för terrorattentat i Minsks tunnelbana) och ytterligare en dömdes till döden.

President Lukasjenko omvaldes 2010 med knappt 80 procent av rösterna och blev anklagad för valfusk.

Det finns litet eller obefintligt utrymme för oberoende medier och det är mycket ovanligt att oppositionen tillåts demonstrera utan att slås ned brutalt av kravallpolis. På söndagen hölls för första gången sedan presidentvalet en sådan tillåten demonstration, med 2 000 deltagare.

Källa: Amnesty.

STOCKHOLM. Efter EU:s kraftiga kritik mot Vitryssland och att VM i ishockey 2014 ska spelas där väljer nu även den svenska regeringen att uttrycka sitt missnöje offentligt.

– Jag är mycket oroad över utvecklingen i Vitryssland. Vi har haft kontakt med hockeyförbundet och informerat om situationen, säger idrotts- och kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M) till Nyheter24.

Men det lär dock inte bli aktuellt att kräva att förbundet uppmanar till en flytt eller en bojkott av mästerskap.

– Det är ytterst idrotten som själva bestämmer var de ska förlägga sina mästerskap, säger hon.

Förbundet hänvisade till regeringen

Ishockeyförbundet lade dock på måndagen över ansvaret på regeringen och det internationella förbundet.

– Det är den svenska regeringen och Riksidrottsförbundet som vi följer, sa generalsekreteraren Mikael Peterson till Nyheter24 då.

Flytt kan bestämmas i maj

Den hockeytokige diktatorn Aleksandr Lukasjenko väntas göra VM till sitt egna propagandajippo och EU gjorde något mycket ovanligt när man i ministerrådet nämnde evenemanget och uppmanade förbunden att lyssna.

Nu tycks frågan vara helt upp till det internationella ishockeyförbundet IIHF - en flytt kan bli aktuell först vid kongressen i maj.

Kommentera
Kopiera länk
Dela