Brent Sutter kommer styra Kanadas landslag med järnhand mot en VM-medalj.
1 av 4
Brent Sutter kommer styra Kanadas landslag med järnhand mot en VM-medalj. - Foto: Scanpix
Nyheter24 räknar ner till hockey-VM genom att låta Tre kronors scout Rikard Grönborg kartlägga utmanarna till guldet. I dag: Kanada.
2 av 4
Nyheter24 räknar ner till hockey-VM genom att låta Tre kronors scout Rikard Grönborg kartlägga utmanarna till guldet. I dag: Kanada. - Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
Ryan Nugent-Hopkins är en framtida storspelare som är värd att hålla ögonen på, tycker Grönborg.
3 av 4
Ryan Nugent-Hopkins är en framtida storspelare som är värd att hålla ögonen på, tycker Grönborg. - Foto: Christian Petersen/Getty Images
Backen Luke Schenn kan däremot få det tufft på större rink i VM.
4 av 4
Backen Luke Schenn kan däremot få det tufft på större rink i VM. - Foto: Bruce Bennett/Getty Images

Scouten om Kanada: "Sutter styr med järnhand"

Publicerades: 1 Maj 2012, 19:02

Hockey-VM i Stockholm och Helsingfors närmar sig med stormsteg. Nyheter24 räknar ner med hjälp av Tre Kronors motståndarscout Rikard Grönborg. Under luppen i dag: Kanada.


Kanadas VM-facit

Senaste fem åren:

2011: Ut i kvartsfinal.

2010: Ut i kvartsfinal.

2009: VM-silver.

2008: VM-silver.

2007: VM-guld.

Läs allt inför hockey-VM

Kartläggning av utmanarna, del 1: USA

Bildextra: Här är USA:s VM-stjärnor

VM-blåbären, del 1: Danmark

Wikegård recenserar Tre Kronors trupp

Wikegård: "Ska sikta mot att fira på Sergels torg"

STOCKHOLM. Efter två raka VM utan medalj vill regerande OS-mästarna Kanada ha revansch. Hårdföre coachen Brent Sutter ska leda laget till framgång i VM. Rikard Grönborg, motståndarscout och förbundskapten för Tre Kronors J18-landslag, ger dig en inblick i Kanadas VM-lag.

Så spelar Kanada:

"Om man tittar på hur de har spelat tidigare VM i Europa så kommer de att försöka stänga mittzon för motståndarna och spela fysiskt när läge ges. De kommer, likt USA, spela ett enkelt spel med pucken och förlita sig på ett väldigt bra powerplay."

Så bygger de sin VM-trupp:

"De har en etablerad förstemålvakt i Cam Ward och spelskickliga powerplaybackar som Chicagos Duncan Keith. Torontos Dion Phaneuf bidrar med defensiv styrka. Men Kanadas främsta nyckel till framgång tycker jag är att de har flera forwards som kan skapa mycket framåt."

Lagets styrka...:

"Som jag skrev innan så ligger deras styrka i "special teams". Kanada vill gärna spela ett smart fem mot fem-spel för att sedan avgöra matcherna i powerplay och boxplay."

...och svaghet:

"Svagheten som jag ser det ligger i att de har flera backar, som till exempel Torontos Luke Schenn och Montreals P.K. Subban som är stabbiga defensivt och kan få problem mot lag med skickliga en mot en-spelare."

Främste stjärnan:

"Även om Anaheims stora stjärnor Ryan Getzlaf och Corey Perry inte hade något lysande år poängmässigt i NHL är det två spelare av världsklass. Även ovannämnda backarna Duncan Keith och Dion Phaneuf kommer att spela en stor roll i laget."

Han får sitt genombrott:

"Ryan Nugent-Hopkins är en spelare som kommer att bli en storstjärna i NHL. Han har en fantastisk blick för spelet och spelade i en toppkedja i Edmonton redan i år som 18-åring."

Han kan floppa:

"Som sagt tror jag att en del backar kommer få det svårt, men framförallt Luke Schenn."

Så ska motståndarna handskas med dem:

"I första hand genom att spela disciplinerat och undvika utvisningar. Offensivt genom att utmana deras backar i en mot en-spelet och sätta press på dem i uppspelsfasen."

Så går det för dem:

"Går till semifinal där det blir förlust, men vinner bronsmatchen."

Kanada har under 2000-talet valt att satsa mer på VM, vilket också resulterat i att de har bärgat tre guld och tre silver sedan 2002. De senaste två mästerskapen har de dock gått medaljlösa. Vad tror du den utvecklingen beror på?

- Jag tror att det beror på vilka spelare de får loss ifrån NHL och vem som coachar. Jag vet att Brent Sutter kommer styra de här spelarna med en järnhand och se till att de är väl förberedda.

Experten Niklas Wikegård tycker till om Kanada:

"Ställer alltid, alltid, altid upp med bra lag. De är definitivt med och kämpar om guldet. Kanada är den stora kryddan i ett VM med sin inställning och sitt spelsätt."

/
/
/
/
Relaterat
Bildextra: Här är USA:s VM-stjärnor
USA satsar på ett ungt och hungrigt lag till årets hockey-VM. Efter sju år i rad utan medalj ska amerikanerna återupprätta sin heder i hockeyvärlden. Nyheter24 ger dig stjärnorna som ska göra det.
Scouten om USA: "Har kvalitén att slå alla lag"
Hockey-VM i Stockholm och Helsingfors närmar sig med stormsteg. Nyheter24 räknar ner med hjälp av Tre Kronors motståndarscout Rikard Grönborg. Under luppen i dag: USA.
Wikegård recenserar lirarna - som ska ge oss VM-guldet
BILDEXTRA. På fredag drar hockey-VM igång i Stockholm och Helsingfors. Expertkommentatorn Niklas Wikegård bedömer här Pär Mårts VM-trupp för Nyheter24 - spelare för spelare.
Wikegård: "Vi ska sikta mot att fira på Sergels torg"
Expertkommentatorn Niklas Wikegård om hockey-VM, spelaren med "jävligt bra inställning" - och en förändring som kan radikalt ändra ishockeyn: "Låt alla sätta sin egen bredd".
"Sverige är så mycket bättre än oss"
Nyheter24 synar blåbären i VM. Först ut är Danmark – och Leksandsbacken Mads Bödker accepterar stämpeln: "Det är inget att göra något åt."
Senaste nytt

Svenske talangens jättesuccé i proffsdebuten

Stoppades i Qatar – ölsponsor förlänger med Fifa

1 timme sedan
Budweiser förlänger sitt avtal med Internationella fotbollsförbundet (Fifa). Det nya avtalet med Ab Inbev, som äger Budweiser, gör att ölmärket blir officiell VM-öl för de två kommande världsmästerskapen: dam-VM i Australien och Nya Zeeland i sommar och herr-VM i Nordamerika 2026.

Micke Leijnegard växte upp utfattig i kritiserad sekt: "Gud skulle försörja pappa"

1 timme sedan
Micke Leijnegard är en av SVT:s mest folkkära profiler och har varit programledare för Mästarnas mästare och Duellen. Här är allt du vill veta om 58-åringens familj, inkomst och uppväxten i Maranatarörelsen.

Motorsportens dödligaste helg inleds: "Ett h*lvete"

2 timmar sedan
I helgen avgörs motorsportens dödligaste tävlingar. På Isle of Man har en person redan dött, den senaste av totalt 267 dödsfall. – De här människorna är "crazy", säger motorsportskommentatorn Janne Blomqvist.

Doldisen överglänste stjärnorna: "Härlig start"

2 timmar sedan
Annika Sörenstam och Madelene Sagström fick slita under första varvet i Scandinavian Mixed. Då gick det desto bättre för Sagströms gamla gymnasiekompis Elin Arvidsson. En jättehärlig start, säger 30-åringen.

Förbundets Stenson-besked: "Förändrar inget"

3 timmar sedan
Brytningen mellan Henrik Stenson och Svenska golfförbundet tycks stå fast. Detta trots att att det stora golfbråket mellan PGA och LIV ser ut att vara över. Som jag förstår det har inte det här beslutet ändrat något, säger generalsekreteraren Gunnar Håkansson.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.