Måndag 20 Sep
Stockholm

Madhawk: "Biljettpriset den stora snackisen"

Johan Svensson, mer känd som Mr Madhawk, är Nyheter24:s VM-krönikör.
1 av 2
Johan Svensson, mer känd som Mr Madhawk, är Nyheter24:s VM-krönikör. Foto: Nyheter24
Det var glest på Tre Kronors VM-premiär. Biljettpriset är anledningen, skriver Madhawk.
2 av 2
Det var glest på Tre Kronors VM-premiär. Biljettpriset är anledningen, skriver Madhawk. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

KRÖNIKA. Sveriges VM-premiär är avklarad. Nu kom den här matchen i skuggan av en helt annan sak. En negativ sak. Publiksiffran, skriver Nyheter24:s VM-krönikör Johan Svensson, mer känd som Mr Madhawk.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Johan Svensson

Ålder: 28.

Bor: I Malmö.

MrMadhawk.se

Startades: 2007.

Läsare: Över 100 000 i månaden under säsongen.

Sveriges VM-premiär är avklarad.

Det kändes väldigt skönt att det gick bättre än vad det gjorde vid förra årets VM-premiär mot samma motstånd. Svensk seger med 3-1 och emellanåt tyckte jag verkligen att Sverige visade att man var ett nummer större än Norge. Lite sådär lagom i en premiär.

Nu kom den här matchen i skuggan av en helt annan sak. En negativ sak. Publiksiffran.

Den officiellt publiksiffran blev till slut 7 770 personer. Detta efter att man rättat sig själv, när man först gått ut med 5 985 personer.

Jag kan tänka mig att det var så att man först redovisade antalet folk som egentligen infann sig i Globen, men beslutade sig sedan för att ändra till antalet sålda biljetter. I min bok var där faktiskt inte mer än de där 5985 personerna som man först basunerade ut.

Pinsamhetsnivån på det? Hög. Behöver inte dra några paralleller till det. Alla fattar hur pinsamt det är.

Om vi fortfarande utgår från de 5 985 personerna så är det alltså sämre än vad sju av tolv elitserieföreningar snittade i år och det är tom sämre än vad Malmö snittade som sjundeplacerat i hockeyallsvenskan.
När man rättade till 7 770 personer blev det fortfarande inte rätt. Det finns en rätt siffra när Sverige spelar landskamp i Globen och det är 13 850 personer.

Nu tror jag inte det kommer så många mot Tjeckien morgon.

Anledningen är de fullständigt absurda priserna som förbundet har på just Sveriges matcher. Man har satt för höga priser. Den förklaringen är kanske väldigt enkel att ta till. Men så fungerar det i Sverige. Här finns en konkurrens av så mycket annat som kostar pengar.

I Finland, där det är fullsatt när lejonen spelar hemmamatch är priserna inte lägre. Men uppenbarligen betalar de för att se sitt älskade land ändå. Det gör inte svenskarna.

Och man måste rätta sig efter vad folk vill betala.

Ser att ryssarnas matcher i Stockholm kostar mellan 275 till 770 kronor. Det hade varit en mer vettig peng för att se Sverige spela.

Priserna måste sänkas, säger många.

Men så enkelt är det inte. Det finns trots allt en hel del folk som smällt upp mellan 395 till 1 495 kronor. De som varit lojala och köpt i tid och betalt för att se Sverige spela. Och skulle förbundet börja sänka för andra, så tror jag inte att dessa biljettköparna skulle bli särskilt glada.
Kort och gott: Svenska ishockeyförbundet borde tänkt, innan. Detta är inte Finland eller ett annat fullständigt hockeytokigt land där man säljer oavsett vad det kostar. Detta är Sverige där hockeyn inte är prio 1 för familjer.

Ja, det spelades en match också.

Erik Karlsson tycker jag utvecklats fantastiskt. Det är ingen nyhet. Men han är verkligen ett hot och han är verkligen spelskicklig. Världsback. Marcus Krüger är en annan spelare jag gillade. Och Viktor Stålberg också. Jag tyckte Jhonas Enroth såg rätt stabil ut, innan turneringen, men han var tät och det känns trots allt rätt bra med honom.

Jakob Silfverberg visade sitt fantastiskt skott och Loui Eriksson visade sina sniper-egenskaper via ett distinkt skott utan tvekan rakt upp i nättaket och han hade ett riktigt vasst skott i stolpen också.
Ändå finns där mer att ta av. Mycket mer. Johan Franzén är en spelare som ska kunna mycket bättre exempelvis.

Av tidigare turneringar att döma så vet jag dock att det kan ta lite tid och det kan vara en viss ringrostighet efter ganska lång vila.

3-1 mot Norge i premiären tyckte jag var helt okej.

Efter sex raka förluster innan turneringen började så var det ett skönt att bara få se ett svenskt lag som vann en match. Och det kommer bli bättre.

Ni ska få se att vi om två veckor ser framemot en semifinal i Helsingfors.

Kommentera
Kopiera länk
Dela