2 av 5
Letterna trycker till Loui Eriksson. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Henrik Zetterberg firar efter att han har gjort 3-0.
3 av 5
Henrik Zetterberg firar efter att han har gjort 3-0. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Viktor Fasth fick hålla nollan igen.
4 av 5
Viktor Fasth fick hålla nollan igen. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Nicklas Bäckström gjorde en assist i sin första match den här turneringen.
5 av 5
Nicklas Bäckström gjorde en assist i sin första match den här turneringen. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Lett debut för Bäckström

Nicklas Bäckström hade en enkel premiärmatch mot ett avsågat Lettland. Efter drygt fem minuter assisterade han till Jakob Silfverbergs 2-0 mål och matchen var i stort sett över.

Sverige - Lettland 4-0

(2—0, 1—0, 1—0)

Första perioden: 1—0 (4.39) Loui Eriksson (Henrik Zetterberg, Johan Franzén), 2—0 (14.40) Jakob Silfverberg (Erik Karlsson, Nicklas Bäckström) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3—0 (13.45) Henrik Zetterberg (Daniel Alfredsson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4—0 (12.18) Johan Franzén (Henrik Zetterberg, Erik Karlsson) spel fem mot fyra.

Skott: 44—22 (14—6, 13—9, 17—7.

Utv, Sverige: 3x2. Lettland: 4x2 , 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Vladimir Baluska, Slovakien, och Lars Brueggemann, Tyskland.

Publik: 9 358.

STOCKHOLM. Kvartsfinalsmotståndaren var redan utsedd, Lettland avsågat. Förutsättningarna för en jättematch var inte särskilt stora och det bjöds det inte på heller - men väl en klart godkänd debut av "Bäckis".

- Det känns helt okej faktist, bättre än vad jag trodde. Det är en ganska stor skillnad på rinken och storleken, mycket mer is och det kanske hjälper också, säger Nicklas Bäckström till TV4.

Inför matchen mot Lettland hade både Loui Eriksson och Jakob Silfverberg haft svårt att göra mål. Efter fem spelade minuter hade båda gjort varsitt. Först sprätte Eriksson upp pucken i nättaket efter att Johan Franzén och Henrik Zetterberg hade jobbat fram pucken. Sedan slog den hårt kritiserade "Silfver" in 2-0 i öppet mål, där Bäckström var inblandad.

"The Kronwall of pain" slog till i andra

Den andra perioden var rätt sömnig och förutom 3-0 av Zetterberg hände inte mycket. Nicklas Kronwall bjöd på en patenterad jättetackling och körde över Lettlands Kaspars Saulietis.

Efter det blev balterna allt grinigare och extra grinig blev Koba Jass. I den tredje perioden  hoppade han på Erik Karlsson och satte upp en näve i ansiktet på svensken. Matchstraff för Jass, fem minuters powerplay och 4-0 av Johan Franzén som blev slutresultatet.

Nu väntar en spelledig dag innan man tar sig an Tjeckien i kvartsfinalen på torsdag.

/
/
/

Armand Duplantis sätter nytt världsrekord

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

Efter tre raka finaler åkte Victor Hedmans Tampa Bay ut direkt i Stanley Cup-slutspelet förra året. Om det var slutet på en era? Absolut inte. Förhoppningsvis var det min sista långa sommar i min karriär, säger NHL-stjärnan inför årets drama.

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.