Johan Svensson, mer känd som Mr Madhawk, är Nyheter24:s VM-krönikör.
Johan Svensson, mer känd som Mr Madhawk, är Nyheter24:s VM-krönikör. - Foto: Nyheter24

Madhawk: "Nu börjar allvaret"

KRÖNIKA. Nyheter24:s krönikör Johan "Mr Madhawk" Svensson blickar framåt mot Tjeckien-matchen och tippar kvartsfinalerna.


Johan Svensson

Ålder: 28.

Bor: I Malmö.

MrMadhawk.se

Startades: 2007.

Läsare: Över 100 000 i månaden under säsongen.

Slut på leken. Nu börjar allvaret.
Lettland, där Sverige vann med 4-0 var den sista delen i vad vi brukar gäspa oss igenom när det gäller hockey-VM, även kallat gruppspelet. Sveriges primära mål denna matchen var att undvika skador.

Men faktum är att vi bjöds på en del fina saker. Sverige var effektiva i powerplay. Det är ett vapen man alltid behöver i ett slutspel.

Viktor Fasth har svarat de sju insläppta mot Ryssland med att hålla nollan två raka matcher. Ja, Italien och Lettland har varit motståndet. Men en nolla är alltid en nolla och en målvakt med bra självförtroende är vad man alltid behöver i ett slutspel.

Erik Karlsson höll sig kylig och rätt lugnt när han blev påhoppad av en tramsig lettländare som tydligen inte kunde lugna ner sig när han fått kyla av sig i utvisningsbåset. Efter matchen mot Ryssland där Sverige inte klarade av att hålla sig kyliga utan gick i ryssarnas fälla så var det skönt att Karlsson höll sig så lugn som man kan göra i den situationen. Kyla behövs i ett slutspel.

Och nu blir det alltså spel mot Tjeckien.

Ett lag som Sverige slog relativt enkelt i Globen förra lördagen. Men det var då. Nu är det slutspel och det gäller vinna eller försvinna nu.

Jag tror Sverige slår Tjeckien i kvartsfinalen. Hemmaplan ska ha en stor påverkan, men samtidigt så minns jag att vi var rätt säkra på att det svenska laget skulle ta tjeckerna rätt enkelt i World Cup i Globen 2004 också. Och den matchen blev en av de värsta förnedringarna som ett svenskt lag blivit utsatt för på sin hemmaplan. Man hade helt av allt velat glömma det där, men så enkelt är det inte. Jag hoppas att vi får anledning att minnas kvartsfinalen på torsdag med glädje. Och det tror jag. Sverige är för bra för Tjeckien i detta mästerskapet. Det gäller att bevisa det.

Som jag varit inne på tidigare så tror jag att smällen mot Ryssland i gruppspelet inte var helt tokig.

Tänk ryssarna. Här snackar vi stora skallar. Man kommer få en enkel kvartsfinal mot Norge som man vinner 199 gånger av 200. Sedan ska man spela semifinal i Hartwall Arena i Helsingfors mot betydligt bättre motstånd. Inte helt säker på att det behöver vara så bra. Allt har gått som på räls hittills i mästerskapet för dom. Därför tror jag att 3-7 för Sverige mot Ryssland i fredags har fått dom att veta att man inte kan slappna av någonstans. De vet vad som gäller.

Ger mig på en tippning av kvartsfinalerna avslutningsvis:

Kanada - Slovakien
Tror på seger för Kanada. Ganska enkelt bör de ta sig vidare.

USA - Finland
5-0 till USA i gruppspelet. Tror finnarna kommer skärpa till sig och ta sig till semifinal i sin egen borg.

Ryssland - Norge
Nej, det är inte en gång på 200 för Norge. Ryssland vidare.

Sverige - Tjeckien
Den mest tajta kvarten skulle jag tro, men Sverige tar sig vidare.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

idag 06:30
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.