Miroslav Satan vann matchen åt Slovakien med sina två mål.
Miroslav Satan vann matchen åt Slovakien med sina två mål. - Foto: Martti Kainulainen/SCANPIX
Slovakien däremot får en finalrepris från 2002 mot Ryssland.
Slovakien däremot får en finalrepris från 2002 mot Ryssland. - Foto: Kimmo Mäntylä/SCANPIX
Då vann de. Får de jubla även i morgon?
Då vann de. Får de jubla även i morgon? - Foto: Markku Ulander/SCANPIX
Sveriges banemän Tjeckien får nu möta hemmanationen Finland i final.
Sveriges banemän Tjeckien får nu möta hemmanationen Finland i final. - Foto: Dmitry Lovetsky/SCANPIX

Satan vilken hjälte

Gammal är äldst. 37-årige slovaken Miroslav Satan avgjorde VM-semifinalen mot Tjeckien med två mål. Nu väntar Ryssland i finalen.

Tjeckien–Slovakien – (0–1, 1–0, 0–2)

Första perioden: 0–1 (15:52) Miroslav Satan (Ivan Baranka, Andrej Sekera).

Andra perioden: 1–1 (30:45) Michael Frolik (Tomas Plekanec).

Tredje perioden: 1–2 (40:56) Miroslav Satan (Michal Handzus). 1–3 (44:23) Libor Hudacek (Tomas Surovy).

HELSINGFORS. När Slovakien vann sitt hittills enda VM-guld 2002 i Göteborg blev Miroslav Satan skyttekung i turneringen. Det är han långt ifrån nu. Innan "derbymatchen" mot Tjeckien hade han bara gjort två mål och en assist på åtta matcher i VM. Men nu säkrade han i alla fall minst en medalj åt sin nation.

Med två mål dubblade han på sin målskörd och avgjorde matchen mot Tjeckien som Slovakien vann med 3–1. Slovakien som mycket imponerande slog ut Kanada i kvartsfinalen var inspirerade mot ett tröttkört Tjeckien.

Satan hade föreställning

Inför den sista perioden stod det 1–1 på måltavlan och matchen såg ut att få en jämn och tajt avslutning. Men det satte Miroslav Satan stopp för. Redan innan det hade gått en minut av den sista perioden slog 37-åringen till med ett drömmål. På en chippass av Michal Handzus friställdes Satan med tjeckernas målvakt Jakub Kovar. Med finkänsliga handledar fintade han upp Kovar på läktaren medan han själv la in pucken till vad som kom att bli avgörande 2–1.

När Libor Hudacek vackert satte 3–1 var redan spiken i kistan redan inslagen och nu får Slovakien möta Ryssland i final. Tjeckien – som slog ut Sverige i kvartsfinalen – får istället möta hemmanationen Finland i match om tredjepris.

/
/
/

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.