JVM-rapporteringen sköter Chris Härenstam, Mikael Renberg och Marie Lehmann, precis som det brukar vara.
1 av 3
JVM-rapporteringen sköter Chris Härenstam, Mikael Renberg och Marie Lehmann, precis som det brukar vara. - Foto: Jonas Ekströmer/Oskar Kullander/Bertil Ericson/Scanpix Bilden är ett montage
Ryan Nugent-Hopkins är van vid uppmärksamhet. 2011 draftades den då 18-årige Nugent av Edmonton Oilers. Han gick först i hela draften det året.
2 av 3
Ryan Nugent-Hopkins är van vid uppmärksamhet. 2011 draftades den då 18-årige Nugent av Edmonton Oilers. Han gick först i hela draften det året. - Foto: Jim Mone/Scanpix
Nail Yakupov gick först i 2012 års draft. Även där var det Edmonton som, i egenskap av ligans sämsta lag, som fick välja först.
3 av 3
Nail Yakupov gick först i 2012 års draft. Även där var det Edmonton som, i egenskap av ligans sämsta lag, som fick välja först. - Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Chris Härenstam: "Charmen hos spelarna är fantastisk"

JVM är bara några dagar bort. Därför har Nyheter24 tagit tempen på SVT:s kommentator Chris Härenstam och snackat om varför juniorhockey slår seniorhockey på fingrarna.


Så här spelar Sverige:

26 december: Tjeckien - Sverige (TV3)

28 december: Sverige - Schweiz (SVT2)

29 december: Lettland - Sverige (SVT2)

31 december: Sverige - Finland (TV3)

Det är du och Mikael Renberg som kommenterar JVM i år också. Förra året skreks det sönder en mick under finalen. Har ni laddat upp med extramickar i år?

– Haha, den gick ju inte sönder. Det där är bara en myt, vi fortsatte ju prata i micken efteråt så den fungerade. Men det är klart man skriker när Sverige vinner. Vi slog ju alla tiders natt-tittarrekord mellan klockan 02.00 och 05.00.

Varför är intresset större för juniorhockey än för seniorhockey?

– Främst är det att juniorer spelar så charmigt och naivt. De vill framåt hela tiden och tänker sällan defensivt. De skjuter mycket, alla vill göra mål och bli hjältar. Om man ser till antalet målchanser i en seniormatch kontra en juniormatch är det väldigt många fler i en juniormatch.

Hur taggade är ni inför årets turnering?

– Visst är vi taggade, det kommer bli fantastiskt.

Kan Sverige ta guld i år igen?

– Absolut. Men precis som förra året är inte Sverige favoriter utan jag håller Kanada och Ryssland som favoriter. De har ju spelare av världsklass i sina lag. Ryan Nugent-Hopkins i Kanada och Nail Yakupov i Ryssland till exempel.

Vem blir Sveriges största stjärna i årets turnering?

– Det finns många profilstarka spelare i år, men jag höjer ett finger för Leksands Filip Forsberg, en jättetalang som blommat ut i år. William Karlsson i HV71 också, en riktigt duktig tvåvägsspelare.

Vem ska man hålla ögonen på under turneringen?

– Ja, det får bli Nugent-Hopkins och Yakupov då. De är riktiga stjärnor redan.

Ni missar större delen av julhelgen när ni är iväg på mästerskap. Är det värt det?

– Det är det enda negativa med JVM. Jag har inte kunnat fira nyår med min kära familj på sju år.

JVM
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.