Premiären slutade inte som Tre kronor hade tänkt sig. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Fiasko för Sverige i VM-premiären mot Schweiz

En gång på 19 år. Så många gånger hade Sverige förlorat mot Schweiz innan lördagens möte. VM-premiären slutade med ett fiasko.

Sverige–Schweiz: 2–3 (0–0, 1–2, 1–1)

Andra perioden: 0–1 Matthias Bieber (2.52), 0–2 Nini Niederreiter (8.17), 1–2 (PP) Johan Fransson (18.10)

Tredje perioden: 1–3 Ryan Gardner (19.27), 2–3 Simon Hjalmarsson (19.38)

Publik: 12 500.

– Nattsvart Tre Kronor, säger TV4:s kommentator Lasse Granqvist. Och så var det också.

Den första rysaren kom tre minuter in i den andra perioden, genom Matthias Bieber som gjorde 1-0. Bara några minuter därefter kom nästa kalldusch. Denna gång var det schweizaren Nino Niederreiter som var framme efter misstag av Elias Fälth och Niklas Persson.

– Två svenskar, en back och en center bortgjorda vid planket och släpper honom i mitten av banan. Det är för dåligt, det är lite tveksamheter i det svenska laget som gör att man gör felval ute på isen, säger en av TV4:s experter.

Reduceringen väckte hopp

Tre kronor fick chansen att spela fem mot tre under tre och en halv minut. Och den chansen tog man vara på.

Johan Fransson gick nämligen på skott och tände det svenska hoppet med sin reducering.

Nådde inte ända fram

I slutet av den tredje perioden tog Sverige ut målvakten, men i stället för kvittering satte Schweiz 3-1 i tom kasse. Hoppet skulle återigen tändas när Simon Hjalmarsson gjorde 3-2 med 22 sekunder kvar av matchtiden. Dessvärre fick man aldrig in kvitteringspucken.

– Nattsvart Tre Kronor som förlorar mot Schweiz. Den öppningen som vi absolut inte ville ha är nu ett faktum, säger Lasse Granqvist.

/
/

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

Norske NHL-stjärnan Mats Zuccarello öppnar för att spela VM.

Friidrotten sågas för OS-prispengar

Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

idag 15:02
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.