Sverige jublar efter Jimmie Ericssons 1-0-mål.
Sverige jublar efter Jimmie Ericssons 1-0-mål. - Foto: © BILDBYRÅN / Joel Marklund
Gabriel Landeskog var het på gröten i kväll. Kanske lite väl het.
Gabriel Landeskog var het på gröten i kväll. Kanske lite väl het. - Foto: © BILDBYRÅN / JOEL MARKLUND
Jubel efter Henrik Tallinders 2-0-mål.
Jubel efter Henrik Tallinders 2-0-mål. - Foto: © BILDBYRÅN / JOEL MARKLUND

Tre Kronor reste sig och vann – VM lever igen

Tre Kronor visade betydligt bättre vilja än i den fiaskoartade VM-premiären och slog tillbaka Tjeckien under lördagskvällen. Nu lever hemmaturneringen igen.

Tjeckien-Tre Kronor 1-2 (0-1, 1-1, 0-0)

Första perioden: 0-1, Jimmie Ericsson (10:14).

Andra perioden: 0-2, Henrik Tallinder (23:38). 1-2, 32:40, Jiri Hudler.

Publik: 12 500.

Det var ett betydligt mer alert Tre Kronor i kväll jämfört med fiaskot mot Schweiz på fredagskvällen.

0-1 kom efter drygt tio minuter. Efter att Tre Kronor avverkat sitt första powerplay, och Tjeckien precis blivit fulltaligt, parkerade Skellefteås Jimmie Ericsson framför tjeckernas målvakt Alexander Salak – och tryckte dit ledningsmålet.

Tre Kronor fortsatte att dundra på och hade bud på fler mål. När den första perioden var över skrevs skottstatistiken till hela 16-3 i svensk favör.

Tallinders första landslagsmål

Svenskarna kunde öka på sin ledning redan efter tre minuter av den andra perioden.

0-2 kom efter mål av Henrik Tallinder från utanför  offensiv tekningscirkel. Inte mycket att göra för Alexander Salak som skymdes ordentligt av KHL-proffset Fredrik Petterson framför mål. Målet var för övrigt 34-årige Tallinders första i a-landslaget.

Tjeckien kunde sedan reducera till 1-2 i matchens 32:a minut genom Jiri Hudler i powerplay.  Tjeckien höjde sig något i den andra perioden och Buffalomålvakten Jhonas Enroth fick bjuda på ett flertal kvalificerade räddningar.

Mellanperioden avslutades sedan med ett gräl storlek större mellan Gabriel Landeskog och Martin Hanzal och Landeskog förpassades till utvisningsbåset när den tredje perioden drog igång. Landeskogs andra utvisning i matchen.

Alla trodde det var mål

Tre Kronor klarade av den tredje periodens inledande boxplay och fortsatte sedan jakten på spiken i kistan.

Bland annat fick Dick Axelsson Globens publik att jubla för mål – men Salak räddade mirakulöst Tjeckien från ett 1-3-underläge.

Tre Kronor blandade och gav i den avslutande perioden men kunde till slut vinna med 1-2.

En, rent spelmässigt, ordentligt uppryckning från premiärfiaskot mot Schweiz. Nu väntar två dagars ledighet och Vitryssland på tisdag.