Segern satt långt inne. - Foto: © BILDBYRÅN / JOEL MARKLUND
Jhonas Enroth en av matchhjältarna. - Foto: © BILDBYRÅN / JOEL MARKLUND
Prins Daniel var på plats. - Foto: © BILDBYRÅN / JOEL MARKLUND
5 av 7
6 av 7
7 av 7

Blekt Tre Kronor tog tre nya poäng: "Det här är inte riktigt godkänt"

Tre Kronor vann utan att imponera. Det kan man tacka en storspelande Jhonas Enroth mellan stolparna för.

Sverige–Vitryssland 2–1 (0–1, 1–0, 1–0)

Första perioden: 0–1 (17.34) Konstantin Koltsov (Oleg Gorosjko).

Andra perioden: 1–1 (5.40) Oscar Lindberg (Staffan Kronwall).

Tredje perioden: 2–1 (11.36) Fredrik Pettersson (Joel Lundqvist).

Skott: 29–21 (8–12, 12–3, 9–6).

STOCKHOLM. Efter förlust mot Schweiz i premiären, och vinst mot Tjeckien i match två, följde Tre Kronor upp med tre nya poäng mot Vitryssland i kväll.

Men segern satt hårt inne.

Efter svenskt slarv kunde Vitryssland – som har blott en seger mot Tre Kronor genom tiderna – ta ledningen genom Konstantin Koltsov i matchens 17:e minut.

Efter en blek förstaperiod ryckte Tre Kronor upp sig i andra och vann bland annat skotten med 12-3.

Pettersons revansch

Skellefteås mästarforward Oscar Lindberg kvitterade till 1-1 efter fem minuter av mellanakten. Målet videogranskades – men godkändes sedan.

Tre Kronors powerplayspel var, precis som tidigare under VM, under all kritik i kväll. Mot Vitryssland fick man spela fem mot tre två gånger om utan att producera.

Men till slut, så. 2-1 kom efter att KHL-proffset Fredrik Pettersson snappat upp en tekning och stänkt upp pucken i krysset. Klockan stod då på 51 minuter. Skön belöning för energiknippet Pettersson som kallades in till VM-truppen i efterhand.

Mårts ej nöjd

Fredrik Petterssons viktiga 2-1-mål stod sig matchen ut och Tre Kronor inkasserade tre nya poäng inför drygt 10 500 åskådare i Globen.

Utöver målskyttarna var storspelande Jhonas Enroth en av huvudpersonerna bakom segern.

– Det här är inte riktigt godkänt men vi vann i alla fall, och det är väl det där handlar om, säger förbundskapten Pär Mårts i TV4 efter matchen.