Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sedin och Eriksson tog Sverige till VM-final

- 18/05/2013, 17:35
Sverige nollade finnarna.
1 av 4

Sverige nollade finnarna.

Bildbyrån / Niklas Larsson/Bildbyrån

Henrik Sedin har stod för två assist.
2 av 4

Henrik Sedin har stod för två assist.

Bildbyrån / Niklas Larsson/Bildbyrån

Loui Eriksson gjorde två mål.
3 av 4

Loui Eriksson gjorde två mål.

BILDBYRÅN / JOEL MARKLUND

Sedin fick göra matchens sista mål i tom kasse.
4 av 4

Sedin fick göra matchens sista mål i tom kasse.

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Tre kronor vidare. Det första målet tillskrevs Loui Erikssons knä, efter förarbete av Henrik Sedin. Likaså det andra målet. Det tredje målet fick däremot Sedin göra "Fullständigt strålande!", utbröt Tv4:s kommentator.

Efter Sveriges svaga inledning i VM-turneringen börjar spelet arta sig. 

I den senaste matchen mot Kanada fick man göra två mål, vilket möjligtvis gav Tre kronor självförtroendet som behövdes inför semin mot Finland.

Svenskarna var nämligen först ut att göra mål i lördagens semifinal

Styrdes av knäet

Henrik Sedin överlistade Antti Raanta, som ligger sexa i VM-målvaktsligan, och kunde med hjälp av Loui Erikssons knä styra in pucken.

– Det är Henrik som i första hand är speluppläggare. De har mycket snurr här och den tar på benet på Loui Eriksson, säger Leif Boork i TV4.

Till slut var det Eriksson som noterades för målet.

Tvåmålsskytt

I den andra halvleken tycktes Finland vinna pucken allt mer. Men snart var det dags för Tre kronor igen. 

Återigen var det Henrik Sedin som gjorde förarbetet. Och återigen var det Loui Eriksson som gör målet. Denna gång blev han serverad med ett perfekt läge av Sedin och det var bara att lägga in pucken.

– Det är fullständigt strålande. Fullständigt strålande! Vilken suverän passning av Henrik Sedin, utbröt Tv4:s kommentator.

Vidare till VM-final

Tre kronor var betydligt vassare i matchens sista period. Svenskarna hade flera chanser, men finnarnas målvakt höll tätt bakåt.

Mycket av tiden gick ut på att vänta ut motståndarlaget och låta tiden gå. En taktik som uppenbarligen fungerade. Trots att Finland tog ut målvakten lyckades de inte ta igen. I stället satte matchhjälten Henrik Sedin 3-0 i tom kasse och Sverige gick därmed vidare till nationens tionde VM-final.

En stor eloge måste också delas ut till Tre kronor-målvakten Jhonas Enroth, som höll nollan matchen ut.