Han har länge kämpat föra tt få vara med i OS.
1 av 2
Han har länge kämpat föra tt få vara med i OS. - Foto: Alik Keplicz/AP/SCANPIX
Oscar Pistorius får delta i OS, som den första idrottaren med amputerade ben.
2 av 2
Oscar Pistorius får delta i OS, som den första idrottaren med amputerade ben. - Foto: Matt Dunham/AP/SCANPIX

"Bladerunner" klar för OS - blir historisk

Den sydafrikanske sprintern Oscar Pistorius är världskänd för att han springer med två benproteser. Nu skriver han historia och blir den första atleten med  amputerade ben att delta i ett olympiskt spel.


Oscar Pistorius

Född: 22 november 1986 i Johannesburg.

Historik: Sprintern Oscar "Bladerunner" Pistorius har varit överlägsen i Paralympics och tagit flera guldmedaljer. Han har länge kämpat för att få delta i OS men förbjöds att delta år 2008. Anledningen var att hans två benproteser gav honom ett övertag gentemot konkurrenterna. Den 16 maj 2008 omprövade Idrottens skiljedomstol beslutet och Pistorius fick delta i OS i Peking - men han misslyckades att kvalificera sig.

JOHANNESBURG. Under onsdagen togs Oscar "Bladerunner" Pistorius ut  i Sydafrikas stafettlag på 4x400 meter, trots att han saknar båda underbenen.

"Den här dagen är verkligen en av de lyckligaste dagarna i mitt liv. Kommer att vara i @London2012 för både de olympiska och paralympiska spelen", skriver Pistorius på Twitter.

25-åringen springer med två blad gjorda av kolfiber och kom tvåa i 400-metersloppet i de afrikanska mästerskapen i förra veckan. Det räckte inte till en individuell plats i OS.

Men nu får han alltså vara med i det sydafrikanska stafettlaget, som vann VM-silver ifjol. Om det blir någon olympisk medalj för Oscar Pistorius i London återstår att se.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!