Det var mycket som hände under de drygt två veckorna som sommarspelen ägde rum.
1 av 7
Det var mycket som hände under de drygt två veckorna som sommarspelen ägde rum. - Foto: SCANPIX
Ye Shiwen - 16-åringen som vann guld - rörde knappt en min när hon vann guld.
2 av 7
Ye Shiwen - 16-åringen som vann guld - rörde knappt en min när hon vann guld. - Foto: SCANPIX
Usain Bolt tystade sina belackare och visade att han fortfarande är världens snabbaste.
3 av 7
Usain Bolt tystade sina belackare och visade att han fortfarande är världens snabbaste. - Foto: SCANPIX
De två egyptiska brottarna gjorde bort sig.
4 av 7
De två egyptiska brottarna gjorde bort sig. - Foto: SCANPIX
Mo Farah kunde inte tro att han hade vunnit guld igen.
5 av 7
Mo Farah kunde inte tro att han hade vunnit guld igen. - Foto: SCANPIX
Kinas gunstling avslutade OS - och mycket möjligt även sin karriär - genom att slita av hälsenan och sedan kyssa den första häcken.
6 av 7
Kinas gunstling avslutade OS - och mycket möjligt även sin karriär - genom att slita av hälsenan och sedan kyssa den första häcken. - Foto: SCANPIX
Sverige stod för en jätteskräll och tog silver i handboll.
7 av 7
Sverige stod för en jätteskräll och tog silver i handboll. - Foto: SCANPIX

OS-öden vi aldrig kommer glömma

Nyheter24 minns sex stora händelser. Både sorgliga och härliga.


LONDON. OS är över och det var verkligen mycket som hände under de drygt två veckorna som sommarspelen ägde rum i London. Nyheter24 minns dock sex speciella händelser - både sorgliga och härliga - som vi tycker är värda att lyfta fram.

Ye Shiwen - 16-åringen som krossade världsrekordet i 400 meter medley och som knappt log efteråt. Stjärntränaren från USA John Leonard var inte sen med att anklaga kinesiskan för att vara dopad - en anklagelse som kinesiskan senare tillbakavisade.

Hur som helst så kommer idrottsvärlden minnas hur den lilla flickan satte alla stjärnor på plats.

Usain Bolt - Jamaicanen kom till OS och var faktiskt lite ifrågasatt. Yohan Blake hade visat framfötterna inför sommarens stora spel och det fanns de som till och med gick så pass långt och kritiserade Bolt.

Men den vindsnabbe 25-åringen tystade alla när han krossade alla sina utmanare direkt i det första loppet. 100 meter i 9,63 sekunder - snabbt.

Abdou Ahmed & Saleh Emara - De egyptiska brottarna, den förstnämnde i 66-kilosklassen och den ande i 96-kilosklassen, hade väntat och förberett sig både fysiskt och mentalt i fyra år. Då levererade de genom att försova sig och även missa sina tävlingar.

Sorligt nog hade de missat att tävlingarna började klockan 09.30 och inte klockan 14:00, som de hade gjort förut. Domarna var tvungna att döma walkover. Snöpligt…

Mohamed Farah - Mo lämnade Somalia och flyttade till England när han var åtta år gammal. Nu, 21 år senare, vann han både guld i 5 000 meter och 10 000 meter. En bedrift som Mo själv knappt kunde tro.

Liu Xiang - Kinas gunstling kom till OS med förhoppningen om att ta guld. I stället föll han på första häcken och slet dessutom av ena hälsenan.

Men det stoppade inte krigaren från att resa sig upp, halta fram till häcken med ena benet och kyssa den innan han till slut fick lämna arenan med rullstol. Snacka om att avsluta med stil.

Svenska handbollslandslaget - Damerna hade hoppats på en framskjuten plats. Herrarna kunde bara drömma om det. Men när allt var över kunde det konstateras att damernas handbollslandslaget gjorde bort sig helt och hållet - medan herrarna stod för en megaskräll och tog sig hela vägen till final.

En bedrift som i stort sett ingen hade räknat med, inte ens kungen. Stort var även när Sverige sänkte ärkerivalen tillika Europamästaren Danmark i kvartsfinalen. Finalen blev en tuff match mot superlaget Frankrike. Men trots att alla hade räknat med fransmännen lyckades svenskarna göra riktigt bra ifrån sig och förlora med blott ett mål.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!