Petad i division ett – nu möter han Neymar i OS

Stort steg. Det är vad den vitryske målvakten Pilip Vaitsiakhovich kommer att ta: "Det blir inga problem".


Reglerna för herrfotbollen i OS

OS-fotbollen spelas med de kvalificerade ländernas U23-lag. Varje lag får spela med tre spelare som är över åldersgränsen.

Lagen som deltar i London-OS är:

Storbritannien.

Senegal.

Förenade Arabemiraten.

Uruguay.

Mexico.

Sydkorea.

Gabon.

Schweiz.

Brasilien.

Egypten.

Vitryssland.

Nya Zeeland.

Spanien.

Japan.

Honduras.

Marocko.

LONDON. Om bara fem dagar tjuvstartar OS i London med både herr- och damfotbollen. Medan de svenska damerna får försvara landets ära var våra U21-stjärnor långt ifrån att kvalificera sig för samma turnering.

Men vi har trots allt ett bidrag i OS-fotbollen från de svenska serierna.

Målvakten Pilip Vaitsiakhovich spelar för IK Frej i division ett och är uttagen i Vitrysslands OS-trupp – trots att han inte ens är förstavalet i klubben.

Vitryssland har Egypten, Nya Zeeland och giganterna Brasilien i gruppspelet – men det är ingenting som rör 22-åringen i ryggen.

– Nej, det är inga problem. Vi har mött Spanien förut och de kunde inte ens vinna mot oss under ordinarie tid, säger Vaitsiakhovich till Nyheter24 från London.

Men ska det inte bli roligt att få möta storstjärnor som Neymar, Hulk, Thiago Silva och Pato?

– Jo, det är väl kul, men inte mer. Jag har mött stora spelare förut.

Till skillnad från seniorlandslaget har Vitrysslands U21-lag varit mycket framgångsrika de senaste åren.

De har kvalificerat sig för tre EM-slutspel och 2011 i Danmark gick laget så långt som till semifinal – så Vaitsiakhovich har stora förhoppningar i OS.

– Vi är där för att vinna medaljer, varför inte? Vi har ett väldigt bra lag och vi har två äldre spelare från landslaget som kommer att tillföra väldigt mycket. Jag tror och hoppas att vi kan ta medalj, säger IK Frejs målvakt.

Var för dyr för Djurgården och Assyriska

För två år sedan provspelade den då 20-årige Pilip Vaitsiakhovich för Djurgården och Assyriska.

Djurgården ansåg att utbildningsbidraget för den vitryske målvakten var för dyrt och Assyriska la ett skambud till hans vitryska klubb Partizan Minsk.

Eftersom det bara är klubbar i Superettan och Allsvenskan som måste betala utbildningsbidrag lyckades division ett-laget IK Frej från Täby knyta åt sig den vitryske målvaktstalangen.

Även om den nu 22-årige Vaitsiakhovich inte är ordinarie i IK Frej tycker klubbens sportchef Mats Claesson att han är en klassmålvakt.

– Han är jäkligt duktig, annars skulle han inte vara i landslaget, säger Claesson som förklarar att vitryssen är en mycket bra linjemålvakt.

"Det är svårt att säga om jag blir förstemålvakt"

Vaitsiakhovich har varit ordinarie i alla av Vitrysslands juniorlandslag men är inte säker på att han kommer att vara förstahandsvalet mellan stolparna i OS.

– Det är svårt att säga om jag blir förstemålvakt. De andra målvakterna är riktigt bra och spelar på en hög nivå i sina klubblag. Vi får se helt enkelt, det är tränaren som bestämmer.

Även om Pilip Vaitsiakhovich får nöta bänk är han den enda herrspelaren med kopplingen i Sverige som ska spela OS.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!