undefined
1 av 5
undefined - Foto: SCANPIX
undefined
2 av 5
undefined - Foto: Getty Images
Landhockey är knappast en stor sport i Sverige...
3 av 5
Landhockey är knappast en stor sport i Sverige... - Foto: Getty Images
Sverige har bara tagit två medaljer i bågskytte.
4 av 5
Sverige har bara tagit två medaljer i bågskytte. - Foto: Getty Images
De tre musketörernas sport fäktning är även det en OS-sport.
5 av 5
De tre musketörernas sport fäktning är även det en OS-sport. - Foto: Getty Images

Här är OS-sporterna du inte visste fanns

Här är de fem märkligaste OS-sporterna du inte visste fanns. Med bara fyra dagar kvar till OS rankar Nyheter24 dem.


Gamla OS-sporter
– Dragkamp
– Hästpolo
– Krocket
– Lacrosse
– Pelota
– Roque
Sedan de moderna olympiska spelen drog igång 1896 i Aten har det tävlats i ett gäng obskyra sporter. Sporter som inte får en spaltmeter i media förutom just under OS.

Tidigare har idrottsmän och idrottskvinnor utmanat varandra i idrotter som dragkamp, krocket, pelota och lacrosse – men de har alla försvunnit från det olympiska programmet.

Men även i London finns det idrottsgrenar som knappt får se dagsljus förrän under de två veckorna som OS-spelen arrangeras. Här är Nyheter24:s ranking av de fem allra mest märkliga sporterna som det kommer att tävlas i, i London.

1. Modern femkamp
Nej, det är inte sjukamp eller tiokamp där vi har haft framgångsrika stjärnor som Carolina Klüft eller Henrik Dagård. Det här är den enda sporten i de olympiska spelen som är specialdesignad för just OS. De aktiva tävlar i fäktning, hästhoppning, simning, skytte och terränglöpning. Idrotten konstruerades som en hyllning och en version av de antika olympiska spelens femkamp. Faktum är att det är en av de grenar som Sverige har varit mest framgångsrika i. Tillsammans med Ungern leder vi medaljligan på totalt 21 medaljer varav nio av dem är guld.

2. Konstsim
För tankarna till Måns Herngrens film "Allt flyter" från 2008. Där var det ett gäng bleka, småfeta innebandygubbar som bestämde sig för att byta sport och la allt på ett kort i VM i konstsim. I OS i London får dock inga män ställa upp. Det finns bara två kvinnoklasser i de olympiska spelen. Duett och lag där det gäller att imponera på domarna med ackuratess, finess och teknik i en pool. Sverige har aldrig tagit någon medalj i grenen sedan den infördes i OS-sammanhang 1984. Bli inte förvånade om Ryssland tar hem guldet dock, de har vunnit de tre senaste guldmedaljerna.

3. Landhockey
Sporten, som liknar bandy på gräs, är en av världens äldsta och största bollsporter. Men vi svenskar rosar inte direkt marknaden internationellt. Vi spelar i B-VM och det var bara nio klubbar i Sverige som spelade i seriespel förra året. I matcherna möts man i elvamannalag och man får bara göra mål inom straffområdet. I OS är favoritländerna Tyskland, Australien, Nederländerna och Spanien.

4. Bågskytte
Inte svårare än det låter – Robin Hood kunde ju. Det gäller att sikta rätt med båge och pil på en tavla. I OS tävlar man individuellt, i en utslagstävling man mot man, och i lag. Senaste Sverige tog OS-medalj var i Atlanta 1996 när Magnus Petersson slog till med ett silver. I London får vi sätta våra förhoppningar till Christine Bjerendal som ställer upp i den individuella damtävlingen.

5. Fäktning
De tre musketörernas lek. Tre är också antalet svärd som fäktarna använder i OS. Florett, värja och sabel. En match vara under nio minuter med tre pauser. Den fäktare som har fått in 15 träffar eller flest träffar när tiden har tagit slut vinner. Man tävlar både individuellt och i lag på tre. I London hade vi hoppats på Emma Samuelsson men hon missade tyvärr att kvalificera sig. 
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!