Andreas Liljesson och Helena Segers respektive spelar i ett fotbollslandslag - men deras liv ser helt annorlunda ut.
1 av 3
Andreas Liljesson och Helena Segers respektive spelar i ett fotbollslandslag - men deras liv ser helt annorlunda ut. - Foto: Privat/Scanpix
Marie Hammarström sköt VM-bronset till Sverige förra året.
2 av 3
Marie Hammarström sköt VM-bronset till Sverige förra året. - Foto: Scanpix
Efter mästerskapet gifte hon sig med Andreas.
3 av 3
Efter mästerskapet gifte hon sig med Andreas. - Foto: Scanpix

"Vi är inte finansierade på samma sätt som spelarfruarna"

Lyxiga hotell och saftiga shoppingkvitton... Eller inte. Damlandslagets respektive lever långt från de blågula "wagsens" glamourösa vardag.


Wags

Ordet "wags" kommer från de brittiska tidningarna. Det syftar till fruar och flickvänner till stora fotbollsspelare. Ordet har även börjats användas när man relaterar till andra kända idrottsmäns respektive.

COVENTRY. Medan Helena Seger och de andra spelarfruarna reser världen över och badar i lyx, bor damlandslagets respektive på Bed and breakfast-ställen under OS.

– Utan att veta hur spelarfruarna har det, så kan man inte jämföra det. Det finns shopping om man vill göra av med pengar, men vi är inte finansierade på samma sätt, säger Andreas Liljesson, sambo med Marie Hammarström, till Nyheter24.


Det hindrade dock inte honom från att åka till England för att heja på sin käresta och resten av laget.
– Det ska bli spännande att gå på matcherna och känna stämningen.

Andreas var även på plats under VM förra sommaren. Maries avgörande supermål alldeles i slutet av bronsmatchen mot Frankrike är något han kommer att minnas för alltid.
– Det var helt overkligt. Man skrek rakt ut och när man fattade att det var Marie som gjorde det... man trodde inte det var sant. Det skulle inte göra ont om hon gör en repris i OS.

Ska gifta sig efter mästerskapet

Efter att Marie kom med i VM-truppen friade Andreas till henne. Giftermålet har dock inte blivit av ännu.
– När man har  en sambo som spelar i landslaget och allsvenskan så blir möjligheten att planera en ledig helg för ett bröllop är väldigt svårt. Är det inte match så är hon kanske uttagen till landslaget.
– Men det blir mitt löfte den här gången. När OS är slut ska vi hitta ett ledigt datum och gifta oss, fortsätter han.

Reglerna är väldigt strikta under ett OS. Familjerna får inte besöka spelarhotellet eller andra områden avsedda för deltagare.
– Det är mycket större säkerhet än på VM. Men tjejerna kom in till stan och mötte upp oss i går så vi fick träffa dem. De mår ju bra av att få träffa oss, det tycker förbundskaptenen och landslagsledningen också är viktigt.

Umgås ni under OS, alla respektive?
– Än så länge är det jag, min arbetskompis och Annika Svenssons föräldrar. Alla är utspridda på olika hotell. Men vi får biljetter av svenska fotbollförbundet och lär hamna på samma plats, så efter det blir det nog att man umgås mer. Så var det på VM efter första matchen.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!