Onsdag 23 Jun
Stockholm

Så klarar du 19 dagar OS i tevesoffan

Nyheter24 ger dig tipsen för hur du ska orka med 19 dagar OS framför teven.
1 av 5
Nyheter24 ger dig tipsen för hur du ska orka med 19 dagar OS framför teven. Foto: Getty Images
För att du ska orka se Usain Bolt är sömn det viktigaste:
2 av 5
För att du ska orka se Usain Bolt är sömn det viktigaste:. Foto: David J. Phillip/SCANPIX
OS pågår dock under så kort tid att det inte ska vara någon fara att tappa lite sömn för att se Roger Federer och de andra OS-stjärnorna.
3 av 5
OS pågår dock under så kort tid att det inte ska vara någon fara att tappa lite sömn för att se Roger Federer och de andra OS-stjärnorna. Foto: Kirsty Wigglesworth/SCANPIX
När du tittar på Jörgen Persson kan du till exempel använda ett sexpack öl eller en vattenkanna för spontanträna.
4 av 5
När du tittar på Jörgen Persson kan du till exempel använda ett sexpack öl eller en vattenkanna för spontanträna. Foto: TOBIAS RÖSTLUND/SCANPIX
Eller kan du göra yogaövningar framför när damlandslaget slåss om medaljerna i OS.
5 av 5
Eller kan du göra yogaövningar framför när damlandslaget slåss om medaljerna i OS. Foto: SCANPIX

OS är krävande – inte bara för deltagarna. Nyheter24 har tagit reda på hur du klarar av att se all idrott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det händer med kroppen vid sömnbrist
"Sömnbrist sänker vårt välbefinnande och vår prestationsförmåga. På kort sikt kan sömnbrist leda till trötthet, sänkt aktivitetsförmåga, plötsliga humörsvängningar, försämrat minne och koncentrationssvårigheter. Risken för felhandlingar och olyckor ökar i samband med att omdömet börjar svikta", skriver Västerbottens länsting på sin hemsida.

Det händer om man dör av sömnbrist
– Det är komplicerat men det är framför allt hjärtat som påverkas. De elektriska impulserna i kroppen störs om man inte sover alls, säger läkare Jan Ulfberg till Nyheter24.

LONDON. Den 19:e juni dog kinesen Jiang Xiaoshan på grund av sömnbrist under EM-fotbollen. Tidsskillnaden fick 26-åringen att jobba på dagarna och kolla på fotbollen under nätterna. Kroppen klarade helt enkelt inte av den tuffa livsstilen.

Med anledning av detta har Nyheter24 tagit reda på hur du ska göra för att inte begå samma misstag under de 19 dagar som OS i London pågår. 

Läkaren Jan Ulfberg, expert på netdoktor.se, berättar att det kan vara farligt för omgivningen om du, beroende på individuella behov, inte får mellan sex och nio timmars sömn varje natt.

– Det är inte bra med för kort sömntid. En vuxen man måste sova sju till åtta timmar. Sover man bara fem timmar och ska upp och köra bil dagen efter, då är det inte bara farligt för en själv utan även för andra i trafiken. Det är ett stort bekymmer, säger Ulfberg.

Det är inte bara bilkörning som man ska oroa sig för när man lider av sömnbrist – det finns andra mer sociala konsekvenser man bör tänka på.

– Kortsiktigt kan dålig sömn leda till arbetsolycksfall, sociala problem och relationsproblem. För att fungera måste man ha en utsövd hjärna, fortsätter han. 

I och med att det bara skiljer en timme i tidsskillnad för oss i Sverige ska det för de flesta inte vara farligt under OS – men jobbar man natt och vill följa OS bör man vara försiktig.

– Fem, sex dygn utan sömn leder till allvarliga psykiska problem som akut förvirring och psykos. Efter en vecka finns det dödsfall beskrivna, förklarar läkaren som även berättar att man inte kan rädda upp sömnbrist med en bra kosthållning.

– Man kan inte kompensera dålig sömn med kost. Det viktiga är att man dricker för att inte få vätskebrist. 

Hur är det med energidryck då?

– Det finns inget stöd för att det hjälper. Om man är väldigt sömnig kan man dricka kaffe eller cola men det ger bara en tillfällig effekt.  


För att man ska må bra behöver man röra på sig och träning för att orka ett helt OS framför teven. Den personliga tränaren Johan Ullman ger de bästa tipsen för att hålla igång kroppen vid tevesoffan.

Här är tre övningar du kan göra framför teven

Hitta spontana vikter

Har man saker att greppa kan man använda det. En chipspåse väger för lätt, men man kan rotera ett sexpack eller en vattenkanna så att man får bra bålrotation. Om man samtidigt böjer på knäna så får man också en bra helkroppsövning.


Spela Usain Bolt

– Man kan härma sprintern på teve och löpa på stället. Härma sprinterns rörelser. Antingen köra överkroppens rörelser, benens rörelser eller båda i samma tempo. Friidrottarna tränar så. 

Gör yogaövningar

– Vill man ha lättare övningar så kan man köra korta knäböj. Olika Yoga övningar som solhälsningen är tacksamma att göra samtidigt som man tittar på OS. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela