Yu Yang och Wang Xiaoli får inte spela vidare i OS.
1 av 3
Yu Yang och Wang Xiaoli får inte spela vidare i OS. - Foto: Scanpix
Domaren varnade kinesiskorna under matchen.
2 av 3
Domaren varnade kinesiskorna under matchen. - Foto: Scanpix
Ha Jung-Eun och Kim Min-Jung är också diskade.
3 av 3
Ha Jung-Eun och Kim Min-Jung är också diskade. - Foto: Andres Leighton

Badmintonfuskarna utslängda från OS

Dubbelparen gjorde inte sitt bästa för att få en lättare kvartsfinallottning. Nu diskas de åtta kvinnorna.


Världsrankingen med de utslängda spelarna
1. Yu Yang och Wang Xiaoli från Kina.
3. Ha Jung-Eun och Kim Min-Jung från Sydkorea.
8. Jung Kyung-Eun och Kim Ha-na från Sydkorea.
12. Meiliana Jauhari och Greysia Polii från Indonesien.
LONDON. Under onsdagen framkom det uppgifter om att fyra par i badmintondubbeln stod under granskning för läggmatcher. Nu rapporterar AP att samtliga stängs av och därmed inte får fortsätta spela i OS.

Det handlar om sydkoreanskorna Ha Jung-Eun och Kim Min-Jung, Jung Kyung-Eun och Kim Ha-na, kinesiskorna Yu Yang och Wang Xiaoli samt indonesiskorna Meiliana Jauhari och Greysia Polii.
– Vi applåderar förbundet för att de tagit tag i det här. Beteenden som detta är inte förenlig med de olympiska spelens värdegrunder, säger Mark Adams, talesman för den internationella olympiska kommittén, till AP.

Även den svenska OS-spelaren i badminton Henri Hurskainen, som åkte ur gruppspelet i singeln, är kritisk mot händelsen men fokuserar mest på att de internationella badmintonförbundet måste ändra reglerna.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det händer. Förbundet måste se över reglerna så att det inte kan bli så här. Publiken betalar dyra biljetter för att se bra badminton och då ska det ju inte bli så här. Det är tråkigt, säger Hurskainen till SVT.  

Yang och Xiaoli är världsettor i damdubbel och ville undvika sina landsmaninnor, tillika världstvåorna Tian Quing och Zhao Yunlei tidigt i slutspelet – kanske för att maximera antalet medaljer för stormakten Kina i badminton.

I matchen mellan paren Jung-Eun och Min-Jung mot Jauhari och Polii diskvalificerade domaren spelarna redan under matchen med ett svart kort, men indonesiskorna överklagade detta och fick spela klart matchen.

Men nu är alltså världsettorna, världstreorna, världsåttorna och världstolvorna i damdubbel diskvalificerade från OS och försvinner därmed från kvartsfinalerna. Det är fortfarande inte klart hur IOK kommer att lösa problemet med hur kvartsfinalerna kommer att spelas.

Indonesien och Sydkorea ska ha överklagat beslutet. Erik Thohir, chef för Indonesiens OS-trupp, är rasande över diskvalificeringen.
– Kina har gjort så här många gånger och aldrig blivit diskade. När Kina gjorde det i går, så gjorde BWF (internationella badmintonförbundet, reds anm.) ingenting. Om BWF hade gjort något efter första matchen och sagt att man blir diskvalificerad, så blir det en varning för alla andra, säger Thohir till AP.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!