David Lekuta Rudisha putsade sitt egna världsrekord med tio hundradelar i OS-finalen på 800 meter.
1 av 3
David Lekuta Rudisha putsade sitt egna världsrekord med tio hundradelar i OS-finalen på 800 meter. - Foto: Anja Niedringhaus/SCANPIX
Rudisha satte igång ett högt tempo direkt och ryckte ifrån de andra med drygt 200 meter kvar av loppet.
2 av 3
Rudisha satte igång ett högt tempo direkt och ryckte ifrån de andra med drygt 200 meter kvar av loppet. - Foto: Mark Duncan/SCANPIX
23-åringen med sitt nya världsrekord i bakgrunden.
3 av 3
23-åringen med sitt nya världsrekord i bakgrunden. - Foto: SCANPIX

Nytt världsrekord på 800 meter i OS

Favoriten David Lekuta Rudisha slog till med ett nytt världsrekord i 800 metersfinalen. "Det var underbart och fantastiskt."


LONDON. OS-finalen på 800 meter var aldrig dramatisk. Storfavoriten och den regerande världsmästaren David Lekuta Rudisha satte de andra löparna på plats. Med drygt 200 meter kvar drog kenyanen ifrån resten av fältet och slog sitt egna världsrekord med tio hundradelar. Den nya världsrekordtiden är 1:40,91. 

– Det var underbart och fantastiskt. Att komma hit och slå världsrekordet var inget som jag trodde skulle kunna hända. Men jag visste att om jag kände mig redo, och sa det till min tränare, att jag skulle gå för världsrekordet, sa OS-guldmedaljören Rudisha till SVT.

Loppet var som vigt åt 23-åringen som hade full kontroll på händelserna – men även tvåan Njiel Amos från Botswana och trean Timothy Kitum imponerade.  

Amos krossade nationsrekordet med tiden 1:41,73 och den 17-årige Kitum behöver väl knappast någon förklaring varför han imponerade. 

Men Rudisha slog till med OS första världsrekord inne på friidrottsbanorna.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!