1 av 9
- Foto: SCANPIX
Frankrike försvarade sitt OS-guld.
2 av 9
Frankrike försvarade sitt OS-guld. - Foto: SCANPIX
Sverige föll i finalen.
3 av 9
Sverige föll i finalen. - Foto: SCANPIX
undefined
4 av 9
undefined - Foto: BILDBYRÅN
undefined
5 av 9
undefined - Foto: BILDBYRÅN
Sverige föll med en poäng.
6 av 9
Sverige föll med en poäng. - Foto: SCANPIX
7 av 9
- Foto: SCANPIX
Här poserar fransmännen med guldet.
8 av 9
Här poserar fransmännen med guldet. - Foto: SCANPIX
Sverige stod för en heroisk insats och knep silver.
9 av 9
Sverige stod för en heroisk insats och knep silver. - Foto: BILDBYRÅN

Så nära, Sverige!

Det blev inget OS-guld för Sverige. Frankrike blev för tuffa och vann till slut med blott ett mål - 22-21.


Sveriges senaste finalförluster i OS

Barcelona, Spanien, 1992

Sverige hade tagit sig hela vägen till final där de skulle ställas mot Förenade Laget, ett lag som hade organiserats efter att Sovjetunionen upplöst.

Det började bra för svenskarna, som tog ledningen. Men trots att guldet var nära lyckades motståndarna komma tillbaka och vann till slut även med 22-19.

Atlanta, USA, 1996

Nästa sommarspel fick Sverige ett gyllene läge att ta revansch. Men en mardrömsstart i finalmatchen mot Kroatien fällde Sverige, som till slut föll med 26-27.

Sydney, Australien, 2000

Fyra år senare var det dags igen, men även den här gången föll Sverige. Ryssland var numret för stort och Sverige förlorade med 26-28.

LONDON. Ett febrilt kämpande Sverige föll i finalen.

Det blev en kamp ända in i slutet och blågult utmanade mästarlaget Frankrike rejält. Men trots det lyckades inte Sverige knipa guldet - och föll med endast ett mål.

– Det känns sjukt jobbigt. Vi gör en jäkla fajt. Vi skulle behövt spela lite bättre anfallsspel för att nypa dem och vi fajtas ända in i slutsekunderna. Men det är väldigt små marginaler, säger förbundskaptenen Staffan Olsson till SVT efter matchen.

Det blågula laget låg under i stort sett hela matchen. Trots det lyckades fransmännen aldrig dra ifrån svenskarna, som gång på gång krigade sig tillbaka in i matchen. Men till slut räckte det alltså inte och Sverige - som var helt uträknade inför OS - föll med 21-22.

– Jag tycker att killarna har gjort en heroisk insats, säger Olsson.

Fjärde finalförlusten - i rad

Silvret är naturligtvis en enorm bragd för det svenska handbollslandslaget, som förmodligen är det laget som har överraskat med under turneringen. Men det är ändå extra tungt med tanke på att det är Sveriges - som nådde final 1992, 1996 och 2000 - fjärde raka finalförlust i OS.

– Just nu är man bitter och allt är skit. Men någonstans kommer det kännas bra när man kan sitta ned och titta på turneringen i efterhand. Det är en resa jag aldrig kommer glömma, säger stjärnan Kim Andersson.

Kan lägga av

Samtidigt är det väldigt mycket som tyder på att Andersson kommer att sluta i landslaget.

– Just nu är det definitivt, det var min sista landskamp. Sedan får vi se vad som händer i framtiden. Givetvis stänger jag inte igen dörrarna. Men just nu känns det som ett bra val, även om det är lite vemodigt. Det känns surt att det var sista matchen, men någonstans där inne känns det bra ändå, säger Andersson.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!