46-åringens största merit var när han vann VM-finalen mot Jan-Ove Waldner i VM 1991.
1 av 4
46-åringens största merit var när han vann VM-finalen mot Jan-Ove Waldner i VM 1991. - Foto: Daniel Nilsson/Bildbyrån
I senaste OS hamnade Persson på en snöplig fjärdeplats – och har aldrig tagit en OS-medalj. Kan det vara dags denna gången för 46-åringen?
2 av 4
I senaste OS hamnade Persson på en snöplig fjärdeplats – och har aldrig tagit en OS-medalj. Kan det vara dags denna gången för 46-åringen? - Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån
Jörgen Persson ser sig själv som en outsider till en medalj i OS.
3 av 4
Jörgen Persson ser sig själv som en outsider till en medalj i OS. - Foto: Uwe Speck / Witters / Bildbyrån
Persson var med i OS i Seoul redan 1988 (bilden är från VM-guldet 1989) och har deltagit i alla olympiader sedan dess.
4 av 4
Persson var med i OS i Seoul redan 1988 (bilden är från VM-guldet 1989) och har deltagit i alla olympiader sedan dess. - Foto: Bildbyrån

Jörgen Persson satsar på medalj – i sitt sjunde OS

OS–HOPPET. Jörgen Persson har vunnit fem VM-guld och tio EM-guld – men har aldrig tagit någon OS-medalj. I London har han sin sista och sjunde (!) chans att norpa åt sig den ädlaste medaljen. 


Jörgen Persson

Jörgen Persson är en svensk bordtennisspelare som har spelat i landslaget i 30 år. 46-åringen har hunnit med att ta tio EM-guld och fem EM-guld. Den största meriten är VM-guldet från 1991 när han slog Jan-Ove Waldner i finalen. OS i London blir hans sjunde OS-turnering.

OS-HOPPET

Från och med den 8 juli till den 27 juli kommer Nyheter24 varje dag att presentera ett av våra svenska OS-hopp i London. Läs tidigare intervjuer här:
 

Anna Laurell
Alexandra Engen
Jimmy Lidberg

HALMSTAD. Redan 1988 i Seoul debuterade Jörgen Persson i OS-sammanhang. Nu – 24 år senare – har han hunnit med att delta i alla de efterföljande OS-spelen.

När den numera 46-årige bordtennis-legendaren ställer sig framför ett bord i London blir det hans sjunde framträdande i ett olympiskt spel.

Bara Ragnar Skanåker och Kerstin Palm kan stoltsera med samma bedrift i svensk idrottshistoria.

Trodde du att det skulle bli så många OS när du debuterade 1988?

– Nej, det trodde jag aldrig. Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig, säger Persson till Nyheter24.

Du har ju både VM- och EM-guld men ingen OS-medalj, är det dags nu?

– Ja, man hade ju gärna haft några medaljer. Klarar jag inte det denna gången kommer jag aldrig klara det. Jag har väl mina största förhoppningar i lag. Vi kom tvåa i EM och sedan tog vi oss till kvartsfinal och blev sexa i VM. I singel hoppas jag att jag kommer upp i samma form som i OS 2008 i Peking (då Persson slutade fyra efter förlust mot en kines i semifinalen och en kines i matchen om bronspengen).

Du ligger ändå bara på en 90:e plats på världsrankingen just nu, vågar vi sätta etiketten medaljhopp på dig i OS?

– Jag är en outsider. Målet är naturligtvis medalj, trodde jag inte på det hade jag inte varit där. Träffar jag rätt kan jag överraska. För jag har kapaciteten, får jag allt att stämma så vet man aldrig.

Du har sagt att du, efter 30 år i det svenska bordtennislandslaget, lägger racketet på hyllan efter OS, blir det så?

– Det kanske jag har sagt ja. Jag tittar inte så mycket bakåt i tiden. Skulle det gå kanonbra i OS så vet man inte vad som händer. Jag vill spela OS och sedan se vad som händer i framtiden.

Har du några särskilda ritualer som du måste göra innan en stor turnering?

– Jag brukar blanda egen musik och, ja då 1988, var det kassettband som gällde, sedan blev det CD:n och nu gör jag spellistor i iPoden. Jag brukar satsa på ganska rockig musik sedan så kör jag listan ganska intensivt så man lär sig den utantill, säger en av Sveriges största idrottslegendarer någonsin.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

3 timmar sedan

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.