Lassi Karonen ror om medalj 13.00 i dag.
1 av 4
Lassi Karonen ror om medalj 13.00 i dag. - Foto: Scanpix
Karonen svarade för en mycket bra prestation i Peking då han tog sig till final. Men lagom till finalen drog han på sig en förkylning och slutade sist.
2 av 4
Karonen svarade för en mycket bra prestation i Peking då han tog sig till final. Men lagom till finalen drog han på sig en förkylning och slutade sist. - Foto: Scanpix
Lassi Karonen vann först sitt försöksheat och ledde länge semifinalen men slutade tvåa.
3 av 4
Lassi Karonen vann först sitt försöksheat och ledde länge semifinalen men slutade tvåa. - Foto: SCANPIX
Kan "fysmonstret" ta Sveriges tredje medalj i OS i dag?
4 av 4
Kan "fysmonstret" ta Sveriges tredje medalj i OS i dag? - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Fysmonstret vill ro hem en medalj

OS-HOPPET. En förkylning hämmade honom i OS-finalen 2008. Nu är fysmonstret Lassi Karonen revanschsugen och ror för medalj i singelscullerfinalen: "Jag vill inte sätta ett mediokert mål – jag vill ta medalj."


Lassi Karonen

Lassi Karonen har haft flera framskjutna placeringar i så väl världscupen som VM. 2008 tog han sig till OS-final och slutade på sjätte plats. Karonen började satsa på rodden relativt sent och har kommit fram på internationell nivå de senaste åren. 

I dag vid 13:00 ror dalkarlen för medalj i OS.

LONDON. 36-åringen charmade den svenska publiken när han 2008 tog sig till final i OS i Peking. Väl där drabbades Karonen av en förkylning och han slutade på sjätte plats – en placering som han nu vill förbättra i London.

– Ja, det var ju inte så roligt. Hoppas det ska kunna gå bättre än så. Det är många med och slåss i toppen, men jag ska slåss allt jag kan, säger han till Nyheter24.

Står i skuggan

Karonen och hans roddkollegor är knappast bortskämda med uppmärksamhet för sin sport. Djurasonen säger dock att han har förståelse för att idrotter som friidrott och simning får stå i rampljuset.

– Ja, men det är ju bara att gå till sig själv. Det händer lite mer i friidrott om man sitter och tittar. Jämför man med någon annan idrott som jag inte håller på med så är friidrott mer spännande. Det är inte så himla konstigt, säger Lassi och fortsätter:

– Men det verkar vara så att på just OS så kan folk inse att, jaha, rodd är också jävligt spännande. Man vet att när starten går tar loppet sju minuter och man kan ta en paus från jobbet för att följa någon man hejar på. Folk kan fastna för nya idrotter.

Så varför ska tevetittarna kolla på er under OS?

– Rodd är en väldigt ärlig och tydlig sport. Först till mål vinner. Även om vissa lopp ser avgjorda ut tidigt så kan det ske omkastningar och avgöras först sista biten. Det kan bli riktigt spännande lopp.

Ärlig, menar du att det inte finns några tjuvknep?

– Precis. Man måste hålla sin egen bana så man kan inte prejas eller något sånt. Det enda man kan göra är väl att om man hamnar tio sekunder före den på banan bredvid så kan man ge banan dåligt vatten, så att han blir störd av vågorna. Annars är det inga tjuv- och rackarspel. Det är kapacitet, teknik och skicklighet som gäller.

Är ett fysfenomen

Just kapacitet har Karonen gott om. 2008 mättes hans syreupptagningsförmåga till 7,19 liter per minut, vilket är det högsta värdet någonsin i svensk idrott.

– Jag är storväxt och har alltid varit intresserad av konditionsidrott, så jag har bra förutsättningar för att ha högt syreupptag. Jag vet inte exakt vad jag gjort, men det är i alla fall inte tur, det är mycket träning bakom det.

"Ska använda fysmonsteregenskaperna"

Och sedan dess har han fått dragits med smeknamnet fysmonstret.

– Haha, ja, det var en roddarkompis som kläckte det för en tidning och det blev en fin rubrik.

Han tränar i snitt 17 timmar per vecka. Det fördelas främst på rodd och styrketräning, men även löpning, cykling och längdskidåkning beroende på årstid. 

Nu får vi se om hans träning ger resultat – för 13.00 i dag ror Karonen för medalj i singelsculler. 

Visst vore det väl fint om dalkarlen kunde ro hem Sveriges tredje medalj?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.