Stockholm

Stefan Löfven

Stefan Löfven (enligt folkbokföringen Löfvén) är Socialdemokraternas partiledare och Sveriges statsminister sedan 2 oktober 2014.


Han föddes 21 juli 1957 i Stockholm.


Tidigare var han fackföreningsledare för Socialdemokraterna. Mellan 2006 och 2012 var han förbundsordförande för fackförbundet IF Metall.


Hans biologiska mamma kunde inte behålla båda sina barn och den biologiska pappan Karl Hedberg dog innan han hann träffa Stefan.


Bara tio månader gammal flyttades Stefan från Aspudden i Stockholm till Sunnersta i Sollefteå kommun. Hans nya fosterföräldrar blev Ture Melander och Iris Melander. I det nya hemmet fick Stefan också två fostersyskon, en syster och en bror.


När Löfven var 22 år återförenade han med sin biologiska mamma och äldre bror.


Som ung spelade Stefan Löfven gärna hockey och arbetade som kommunal timmersorterare och slyröjare.


Engagemanget inom Socialdemokraterna kom redan som 13-åring, vilket innebar att Stefan startade- och blev ordförande för en SSU-förening i Sunnersta.


Stefans utbildning innefattar en tvåårig ekonomisk linje på gymnasiet i Sollefteå, en svetskurs på Kramfors och 1,5 år på socialhögskolan i Umeå innan han hoppade av skolan.


Istället började Stefan Löfven arbeta på posten och på ett sågverk, för att 1979 sedan anställas som svetsare i Örnsköldsvik. Han stannade kvar på arbetsplatsen Hägglund & Söner i 17 år, fram till 1995.


På jobbet träffade han sin framtida fru Ulla Löfven. Hon har två barn sedan ett tidigare äktenskap. Själv har Stefan inga barn, något han själv har uttryckt en sorg över i intervjuer.


Under årens lopp har Stefan varit mycket fackligt aktiv. Han har också engagerat sig i globaliseringsfrågor.


Löfven valdes till partiordförande 27 januari 2012, efter tidigare partiordförande Håkan Juholts avgång.


I juni 2016 höjdes Stefan Löfvens lön med 2,5 procent. Han tjänar därmed 164 000 kronor i månaden.


Under en politisk duell i SVT 2014 mellan Stefan Löfven och Moderaternas dåvarande partiledare Fredrik Reinfeldt blev Löfven upprörd över att han placerades på en låda. Anledningen till det var för att hans längd skulle jämnas ut mot Reindfeldts, men det gav upphov till en hel del skämt i sociala medier om hur många dueller Löfven skulle ”stå pall” och om att han ”höll låda”.

Stefan Löven
Stefan Löven, Bildkälla: Claudio Bresciani


Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.