Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna är ett svensk politisk parti. Oftast kallar man Sverigedemokraterna för SD, eftersom det är partiets förkortning. Sedan 2014 är Sverigedemokraterna, SD, Sveriges tredje största parti, efter Socialdemokraterna och Moderaterna. I de flesta opinionsundersökningar är Sverigedemokraterna tredje största parti, i vissa är Sverigedemokraterna större än Moderaterna.
SD är starkast i kommuner i södra Sverige, framför allt Skåne.


I valet 2014 fick SD 49 mandat i riksdagen.


Sverigedemokraternas partiledare heter Jimmie Åkesson, gruppledare i riksdagen är Mattias Karlsson, partisekreterare för Sverigedemokraterna är Richard Jomshof. Jimmie Åkesson har varit partiledare sedan 2005. Efter valet 2014 sjukskrevs Jimmie Åkesson efter att ha blivit utbränd, våren 2015 återkom Jimmie Åkesson till politiken.
Tidigare har Anders Klarström och Mikael Jansson varit partiledare.


Sverigedemokraterna bildades i slutet av 80-talet av högerextremister och personer med nära kopplingar till nazism. Partiet kallas oftast för högerpopulistiskt och invandringskritiskt. Flera skandaler har drabbat partiet, varav "järnrörsskandalen" är en av de största. Många menar att partiet är rasistiskt, och det har varit en anledning till att ingen velat samarbeta med dem i riksdagen. I januari 2015 öppnade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra för att börja samarbeta med Sverigedemokraterna, något som Anna Kinberg Batra fick mycket kritik för.


Sverigedemokraternas ungdomsförbund kallas Ungsvenskarna, och leds av Tobias Andersson.

Sverigedemokraterna
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, bildkälla: Janerik Henriksson