Stockholm

Swefilmer

Den 13 februari 2011 grundades Swefilmer. Det var en webbplats på nätet där möjligheten fanns att streama filmer och tv-serier, helt gratis. Det mesta som visades fanns även med svensk text, vilken gjorde sajten populär riktigt snabbt. 


Men något som gjorde hemsidan lite tveksam för en del var att de visade filmer gratis, men helt utan filmbolagens tillstånd. För visst finns det andra möjligheter att streama film och tv-serier, men då kan det ju kosta en slant. Men hos Swefilmer var det alltså helt gratis. 


31 juli 2015 lades sidan ner helt, efter en husrannsakan hos en av administratörerna för Swefilmer. 


Och vad hände sen?


Det var i maj 2017 som två personer dömdes, som ska ha legat bakom Swefilmer. De ansågs vara skyldiga till att olagligt ha gjort omkring 1 400 filmer tillgängliga.


Ola Johansson och Alisan Biber dömdes båda för brott mot upphovsrätten. Men Biber fick ta ett lite större lass då han även dömdes för grovt penningtvättsbrott.


2018 så skärptes straffen i Hovrätten. Tre års fängelse blev fyra för ena mannen. Och för den andra mannen blev det istället för samhällstjänst, villkorlig dom och 180 dagsböter.


Båda männen ska även betala 2,2 miljoner kronor till Nordisk film.


En datorskärm som visar webbplatsen Swefilmer.
Bildkälla: Vilhelm Stokstad/TT
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.