Streamingsajt
Swefilmer stänger ner. - Foto: Swefilmer.com

Dreamfilm agerar efter Swefilmers beslut att stänga ner

Nyheter24 har intervjuat en talesperson för Dreamfilm. Swefilmer stänger ner efter 1a juli.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

En av veckans stora internet-snackisar har varit att streamingsajten Swefilmer stänger ner den sista juli efter husrannsakan mot administratören Ola Johansson. Det berättade han i ett Youtubeklipp under veckan. Johansson är misstänkt för upphovsrättsbrott samtidigt som en 24-årig man är misstänkt för brott mot upphovsrättslagen och grovt penningtvättbrott.

Dreamfilm, en annan streamingsajt som precis som Swefilmer distribuerar material från servrar i olika länder, har man ännu inte vidtagit några åtgärder.

– Vi inväntar och ser, gårdagens besked om ägaren (till Swefilmer reds. anm.) blev en liten smäll men de kan fortsätta på en annan domän om den inte är tagen ännu, säger en talesperson för Dreamfilm som Nyheter24 varit i kontakt med.

Trots att Swefilmer ser ut att gå i graven samtidigt som personerna bakom misstänks för brott verkar talespersonen för Dreamfilm inte särskilt rädd.

– Det går i omgångar, man ska försöka vara så lite rädd som möjligt. Det finns inga sätt att skydda sig utan man får hålla låg profil helt enkelt, helst inte ha ett socialt liv där man lätt blir påkommen. Det är absolut värt det, det är lite ångest i det hela men det funkar.

Under sen senare tiden har det sett ut som att den svenska filmbranschen blivit aggressivare i kampen mot fildelning och streamingsajter. Anders Nilsson, skapare av Johan Falk-filmerna, har under en tid satsat mycket tid på att stoppa streamingen.

– Han är väl det största hotet just nu men personerna som läcker är utomstående så vi behöver inte oroa oss.

Dreamfilms talesperson uppger att de inte tjänar några pengar på sin verksamhet. De har annonser men bara för att gå runt, säger han. Och det de håller på med är moraliskt fel, menar han också.

– Det är klart att vi gör något fel, men om man ser det så här: hur många tycker inte om det vi gör? Jag antar att det endast är de som jobbar med filmerna som tycker så. Vi skulle till exempel kunna vänta med Johan Falk för att slippa påhopp av skaparen men när man får ett erbjudande av en vanlig Svensson, varför tar man inte chansen?, säger talespersonen och fortsätter:

– Jag ser det som att vi måste hitta kompromisser, jag personligen skulle gärna tänka mig att ha reklamsnuttar genom filmen och annonser som ger rättighetsinnehavarna de flesta pengarna, och oss kanske en eller två procent bara, så att vi kan betala serverhyran. Men detta fungerar inte i längden så som det ser ut i dag tyvärr.

/
/
/
Streamar du utan att betala?
Tack för din röst!