Så här lyckas du med äppelskörden.
Så här lyckas du med äppelskörden. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vanliga misstaget – därför blir dina äpplen små

Upplever du att dina äpplen blir för små för att ätas? Då ska du följa detta enkla råd för att få finare, större och saftigare äpplen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Äppelträden har fått en dundersommar 2024. Eftersom att maj månad var ovanligt varm skapades goda förutsättningar för äppelblomningen och andra fruktträd. Det har i alla fall du som bor i mellersta och norra delar av Sverige säkert märkt av. Där väntas en bra äppelskörd, enligt SVT Nyheter Värmland. 

LÄS MER:

Så väljer du de bästa jordgubbarna i butiken

Emelie har armé av ankor i trädgården – äter mördarsniglarna

Detta kan du använda äpplena till

Om du har mycket äpplen i trädet så ska du ta vara på dem. Det finns en massa godsaker att göra med dem och det vore synd att låta de falla ner i gräset för att ruttna. Ge dig ut i trädgården, plocka ett gäng mogna och fina äpplen och gör:

  • Must 
  • Mos
  • Råsaft - kan användas i drinkar
  • Frys in och gör glass
  • Paj, kaka eller muffins
  • Torka och ha i müsli

Det är ju extra lyxigt när det är hemmagjort så sina helt egna äpplen. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

MISSA INTE: Därför ska du aldrig plocka rabarber direkt efter midsommar

Därför blir inte äpplena stora

Om du vill göra must på äpplena så spelar storleken ingen roll. Men om man vill kunna äta dem direkt från trädet är det såklart mer önskvärt med stora och finare äpplen, så till nästa säsong kan du lära dig att kartgallra, det rapporterar SVT Nyheter Värmland.

Då sorterar du bort äpplen på grenarna och mäter sedan så att det är minst en knytnäves avstånd mellan varje äpple. Om grenarna inte gallras får frukten inte utrymme nog att växa till fullstora, röda och saftiga äpplen. 

Men kartgallring har fler fördelar än så. Bland annat blir frukten rödare eftersom den lättare nås av solljuset då grenarna inte blir lika tunga. Dessutom förebygger man svampsjukdom och förhindrar larver att sprida sig från frukt till frukt.

Då ska trädet gallras

Enligt Riksförbundet Svensk Trädgård är den optimala tiden för att gallra på våren, ungefär tre till fyra veckor efter blomning. En tumregel är att göra det när äpplena har blivit stora som valnötter.

Då optimerar du chanserna till stora, saftiga och fina äpplen.

LÄS MER: Husmorsknepet: Lägg detta i diskmaskinen nästa gång du diskar

/
stats