Knepen från växtexperten håller din Monstera fin året om.
Knepen från växtexperten håller din Monstera fin året om. - Foto: Pressbild / Jessica Gow / TT

Så håller du din Monstera i toppskick – experten tipsar

Monstera är en omtyckt lättskött växt. I en intervju med Nyheter24 delar växtexperten Hans Jensen med sig av enkla tips för att hålla din växt i toppskick året om.


Fakta om Monstera

Monstera är en mycket populär och dekorativ växt med stora flikiga blad, som kan bli upp till en halvmeter i diameter. På höjden kan Monsteror bli upp till tio meter höga om den får rätt förhållanden.

De flikiga bladen har gjort att växten fått smeknamnet ”Adams revben”. Dess popularitet har dels att göra med det unika utseende men också hur lättskötta växter de är. 

Växten härstammar från Centralamerikas tropiska områden, vilket gör att den naturligt trivs i en varm och lite fuktig miljö. 

Källa: Blomsterlandet.se

Monsteran är en populär växt i många hem. De är stora och gröna med flikiga blad. Om de får leva i rätt förhållanden kan de bli upp till tio meter höga.

Många tycker om Monsteror i och med att de är så väldigt lätta att sköta. Växten kräver väldigt lite och behöver inte vattnas så ofta.

Foto: Jessica Gow / TT

Därför bör du plantera om Monsteror vartannat år

Enligt växtexperten Hans Jensen bör Monsteror planteras om minst vartannat år, för att hålla sig pigga och friska. Han menar även att det kan vara läge att fylla på med lite växtnäring vid omplantering, för att verkligen ge växten en skjuts.

– Om du ger den bra näring under våren och sommaren kommer den att belöna dig med nya fräscha skott, säger Hans Jensen till Nyheter24.

Om man vill hålla sin Monstera i topptrim hela så har Hans Jensen fyra starka tips som kommer att hålla dem, gröna, starka och friska året om.

Foto: Marc Femenia / TT

Därför flikar sig inte din Monstera

Ett första tips är var de bör stå under de olika årstidernas. Under vintern behöver de mycket ljus. Om den inte får tillräckligt med ljus kommer bladen inte flika sig, vilket kan vara en bra tumregel på om ljusinsläppet är tillräckligt.

– Ge dem ett ljust läge på vintern. Om bladen inte flikar sig så behöver monsteran mer ljus. På sommaren bör den skyddas från den starkaste solen, förklarar Hans Jensen.

Därför har din Monstera blivit gul – enkla knepet löser det

Då är det läge att ge extra näring till din växt

Monsteror har inte så stort behov av gödsel eller extra växtnäring. Men en liten dos vintertid eller vid omplantering kan vara bra.

– Monsteror har ett blygsamt behov av gödsel. Använd en svag dos speciellt på vintern. På våren när de växer mycket behöver den också lite mer näring.

Växtexperten tipsar: Då ska du plantera om dina monsteror efter vintern

Duscha din Monstera

Ett ytterligare knep för att hålla sin Monstera i toppskick är en dusch.

– Precis som andra gröna växter uppskattar Monsteror en vanlig dusch med sprayflaska då och då. 

Förutom att duscha med jämna mellanrum uppskattar växten att bli avtorkad ibland.

– Torka gärna av din Monstera med jämna mellanrum också, säger Hans Jensen till Nyheter24.

Om man följer dessa fyra knep så menar växtexperten Hans Jensen att ens Monstera kommer att flika sig och hålla sig grön och frisk.

Läs fler växttips här:

Så blir du av med ohyra på dina palettblad – växtexperten tipsar

Så håller du dina palettblad vid liv i vinter – enligt experten

Så får du dina palettblad att hålla formen – enligt experten

Här är tulpanen som är svårast att hålla vid liv

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.