Torsdag 26 Maj
Stockholm

WikileaksWikileaks är en internationell förening på nätet som offentliggör hemligstämplade samt privata dokument och filmer i samarbete med media. Den drivs ideellt och materialet laddas upp av anonyma källor, så kallade visselblåsare, till organisationens webbplats och dokumentdatabas som ligger i Sverige.


Organisationens uppdrag är att avslöja oetiskt beteende av regeringar och företag och de strävar efter fri tillgång till information allmänheten bör få ta del av. Publicisten och nätaktivisten Julian Assange är en av grundarna och betraktas vara organisationens främste talesperson och chefredaktör. När Assange anhölls som misstänkt för sexualbrott i Sverige utsågs isländske journalisten Kristinn Hrafnsson till officiell talesperson i december 2010. Svensk talesperson är journalisten Johannes Wahlström.


Wikileaks startades av en grupp journalister, kinesiska dissidenter, IT-entreprenörer och matematiker från hela världen i december år 2006. Efter ett år hade webbplatsen vuxit till 1,2 miljoner dokument, och i juni hade sajten 1 200 frivilliga enligt egna uppgifter.


Från början lanserades webbplatsen som en wiki-webbplats som är fri för läsare att granska och redigera, men har gått mot ett traditionellt nät-publiceringsverktyg. Ett 20-tal redaktörer, främst programmerare och nätaktivister i samarbete med ett tusental journalister, som sedan förhandsgranskas av aktörer mot betalning.


Wikileaks har fått ett flertal utmärkelser, bland annat The Economist New Media Award 2008 för sina avslöjanden. Bland annat betraktas organisationens avslöjande av den omfattande korruptionen i Tunisien som en av flera faktorer bakom Jasminrevolutionen och den arabiska våren. Organisationen har legat bakom stora läckor, så som Sarah Palins Yahoo-konto, British National Partys medlemslista, isländska banken Kaupthings interna dokument, den amerikanska helikopterattacken mot civila i Bagdad, hundratusentals interna dokument om dödsoffer i Afghanistan och Irak.


Organisationen har uppmanat webbplatser över hela världen att spegla (säkerhetskopiera) webbplatsens innehåll då Wikileaks flera gånger hotats med stängning. Webbplatsen har därför flyttats mellan flertal olika servrar, och då ofta i Sverige på grund av vårt unika grundlagsskyddade yttrandefrihet.


Wikileaks namn och logga har ingen koppling till sajten Wikipedia, samma programvara (Mediawiki) för webbsidorna används. Wikileaks finns också på Twitter (WikiLeaks Press ‏ @wlpress) och Facebook.

Visa resten ↓