WikileaksWikileaks är en internationell förening på nätet som offentliggör hemligstämplade samt privata dokument och filmer i samarbete med media. Den drivs ideellt och materialet laddas upp av anonyma källor, så kallade visselblåsare, till organisationens webbplats och dokumentdatabas som ligger i Sverige.


Organisationens uppdrag är att avslöja oetiskt beteende av regeringar och företag och de strävar efter fri tillgång till information allmänheten bör få ta del av. Publicisten och nätaktivisten Julian Assange är en av grundarna och betraktas vara organisationens främste talesperson och chefredaktör. När Assange anhölls som misstänkt för sexualbrott i Sverige utsågs isländske journalisten Kristinn Hrafnsson till officiell talesperson i december 2010. Svensk talesperson är journalisten Johannes Wahlström.


Wikileaks startades av en grupp journalister, kinesiska dissidenter, IT-entreprenörer och matematiker från hela världen i december år 2006. Efter ett år hade webbplatsen vuxit till 1,2 miljoner dokument, och i juni hade sajten 1 200 frivilliga enligt egna uppgifter.


Från början lanserades webbplatsen som en wiki-webbplats som är fri för läsare att granska och redigera, men har gått mot ett traditionellt nät-publiceringsverktyg. Ett 20-tal redaktörer, främst programmerare och nätaktivister i samarbete med ett tusental journalister, som sedan förhandsgranskas av aktörer mot betalning.


Wikileaks har fått ett flertal utmärkelser, bland annat The Economist New Media Award 2008 för sina avslöjanden. Bland annat betraktas organisationens avslöjande av den omfattande korruptionen i Tunisien som en av flera faktorer bakom Jasminrevolutionen och den arabiska våren. Organisationen har legat bakom stora läckor, så som Sarah Palins Yahoo-konto, British National Partys medlemslista, isländska banken Kaupthings interna dokument, den amerikanska helikopterattacken mot civila i Bagdad, hundratusentals interna dokument om dödsoffer i Afghanistan och Irak.


Organisationen har uppmanat webbplatser över hela världen att spegla (säkerhetskopiera) webbplatsens innehåll då Wikileaks flera gånger hotats med stängning. Webbplatsen har därför flyttats mellan flertal olika servrar, och då ofta i Sverige på grund av vårt unika grundlagsskyddade yttrandefrihet.


Wikileaks namn och logga har ingen koppling till sajten Wikipedia, samma programvara (Mediawiki) för webbsidorna används. Wikileaks finns också på Twitter (WikiLeaks Press ‏ @wlpress) och Facebook.

Visa resten ↓
igår 16:06
Julian Assange har kommit ett steg närmare en utlämning till USA. Storbritanniens högsta domstol har avslagit Wikileaks-grundarens överklagande av utlämningsbeslutet.
25 Maj, 09:45
Fotograferna Klara Källström och Thobias Fäldt utforskar dolda lager bakom "stora historier" – som flyktingkrisen eller Wikileaks. Nu visas deras verk om makt, medielogik och förväntningar i en stor retrospektiv på Hasselblad center.
5 Maj, 10:32
Australiens premiärminister Anthony Albanese är frustrerad över USA:s fortsatta ansträngningar att få wikileaks-grundaren Julian Assange utlämnad."Det räcker nu", säger han i en tv-intervju.
20 Feb, 18:34
Hackergruppen som tagit åt sig "äran" för attackerna mot Sverige tillhör nu ett ryskt nätverk. Det säger Anonymous Sudan själva.Det här är exakt vad vi sett också, att det är ryska aktörer som legat bakom från början, säger cybersäkerhetsexperten Marcus Murray.
11 Feb, 21:58
Flera hundra anhängare till fängslade Julian Assange demonstrerade i London på lördagskvällen med krav på Wikileaksgrundarens frigivning.
1 Feb, 02:20
Efter fyra år i juridiskt limbo i Ecuador har den svenske programmeraren Ola Bini friats från anklagelserna om dataintrång.
31 Jan, 14:26
Anklagelserna mot Ola Bini är politiskt motiverade och tätt sammanflätade med svenskens bekantskap med Wikileaksgrundaren Julian Assange. Det säger Thomas Bodström, 40-åringens juridiska ombud i Sverige.
31 Jan, 06:00
Svenske Ola Bini har tillbringat fyra år i rättslig limbo i Ecuador, vars regering anklagar honom för dataintrång.När rättegången nu ska avslutas kan en 1 400 dagar lång mardröm få sin upplösning – men huvudpersonen tvivlar.Mina advokater säger att det kan ta fem, tio år till, säger han.
28 Nov 2022, 14:04
Lägg ned spionanklagelserna mot Julian Assange, kräver de stora medier som först publicerade uppgifter som Assange och Wikileaks hade kommit över.
28 Okt 2022, 19:41
Hur och om Twitter kommer att förändras med Elon Musk vid rodret har diskuterats sedan han uttryckte intresse för att köpa sociala medier-plattformen. Nu står han som ägare och det återstår att se vad som händer härnäst.Här är listan på några Twitterstormar och ögonblick som uppmärksammats i Sverige.
11 Apr 2019, 11:48
Wikileaksgrundaren Julian Assange, som suttit inspärrad på Ecuadors ambassad sen 2012, nu gripits i London.
19 Maj 2017, 12:08
Assange har utretts i sju år. Nu är det slut med det. Dock kan han inte se fram emot någon frihet.
18 Jan 2017, 08:09
Barack Obama har bara dagar kvar innan han lämnar över till Donald Trump. Nu släpper han visselblåsaren Chelsea Manning fri.
5 Feb 2016, 10:55
"Att bete sig som ett fegt kräk är ingenting som ska belönas".
27 Aug 2013, 08:09
Wikileaksgrundaren Julian Assange har kanske inte renderat i några topprubriker den senaste tiden. Men nu har han i alla fall dykt upp utklädd i en rapvideo.
25 Jan 2013, 12:02
"En massiv propaganda-attack". Det är Wikileaksgrundaren Julian Assanges beskrivning av filmen om hans skapelse.
27 Nov 2012, 11:51
Twitterkontot @AnonOpsSweden är avstängt - utan någon synbar anledning. Nyheter24 har pratat med en av männen som säger sig stå bakom kontot.
27 Nov 2012, 07:40
Ett svenskt konto med 18 000 följare stängdes i helgen ned av Twitter. Det var kopplat till svenska Anonymous, som nu kräver att få tillbaka det.
12 Okt 2012, 13:53
Det löst sammansatta kollektivet har länge varit på Wikileaks sida. Men i natt önskade flera stora Anonymouskonton att sajten skulle brinna - efter att de lagt hemliga dokument bakom en ny betalvägg.
9 Okt 2012, 10:04
Wikileaksgrundaren fick oväntat besök på ambassaden. Här poserar världsartisten med Julian Assange.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.