Vad var det egentligen som hände i Sverige 'last night'? Arkivbild.
Vad var det egentligen som hände i Sverige 'last night'? Arkivbild. - Foto: TT

Twitterögonblicken vi minns

Hur och om Twitter kommer att förändras med Elon Musk vid rodret har diskuterats sedan han uttryckte intresse för att köpa sociala medier-plattformen. Nu står han som ägare och det återstår att se vad som händer härnäst.Här är listan på några Twitterstormar och ögonblick som uppmärksammats i Sverige.


Twitterinitiativet #prataomdet

2010: Efter sexanklagelserna mot Wikileaks-grundaren Julian Assange startar Twitterinitiativet #prataomdet. Målet är att minska skammen kring att prata om övergrepp. Taggen används av personer som berättar om sexuella övergrepp eller sexuella trakasserier som de varit med om. Initiativtagarna Johanna Koljonen och Sofia Mirjamsdotter vinner sedan Stora Journalistpriset i klassen "Årets förnyare" år 2011 för den uppmärksamhet som kampanjen fick i medierna. Några år senare, 2017, blir #metoo en världsomspännande rörelse, även i Sverige, på samma tema.

.

Är klänningen svart och blå eller vit och guldfärgad?

Februari 2015: En klänning blir viral på sociala medier, däribland Twitter, eftersom det inte går att komma överens om vilken färg den har. I verkligheten är klänningen tydligt blå och svart, men på bild uppfattas den av många som vit och guldfärgad. Den skotska sångerskan Caitlin McNeill var först med att lägga upp bilden på sociala medier-plattformen Tumblr, varpå diskussionen tar fart i hela världen – däribland på svenska Twitter.

.

Donald Trump: Last night in Sweden

Februari 2017: USA:s dåvarande president Donald Trump gör sitt berömda uttalande "last night in Sweden": "Se vad som hände i går kväll i Sverige. Sverige, vem kunde ana det – Sverige. De tog in stora mängder. De har problem som de inte trodde var möjliga", sade han. Exakt vilken händelse han hänvisar till är dock oklart, och #lastnightinsweden börjar trenda på Twitter. Sveriges officiella Twitterkonto @Sweden, som sköts av olika svenskar varje dag, reagerar på uttalandet och skriver att det största som hände under kvällen i fråga var Melodifestivalen.

.

Greta Thunberg utses till "Jesus efterträdare"

December 2018: Limhamns kyrka skriver i en tweet att "Jesus från Nasaret har nu utsett en av sina efterträdare, nämligen Greta Thunberg". Tweeten väcker starka reaktioner. I kommentarsfältet skriver flera personer att de tänker lämna svenska kyrkan efter att ha läst inlägget.

.

#swedengate: Om de snåla svenskarna

Maj 2022: I en kommentar på Reddit berättar en användare att denne i sin barndom fick vänta på rummet när den svenska vännen åt middag med sin familj. Kommentaren delas sedan på Twitter och en diskussion tar fart under #swedengate. Det debatteras då huruvida svenskar kan uppfattas som snåla eller ogästvänliga. Efter en vecka har över 16 000 personer kommenterat det ursprungliga inlägget som publicerades på Twitter.

TT
/
/
Jul
/
/
/
/
/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.