Flera demonstrationer mot utlämning av Wikileaks grundare Julian Assange har hållits utanför domstolar i London. Arkivbild.
Flera demonstrationer mot utlämning av Wikileaks grundare Julian Assange har hållits utanför domstolar i London. Arkivbild. - Foto: Alastair Grant/AP

Assange närmare en utlämning till USA

Julian Assange har kommit ett steg närmare en utlämning till USA. Storbritanniens högsta domstol har avslagit Wikileaks-grundarens överklagande av utlämningsbeslutet.


Julian Assanges senaste försök att stoppa en utlämning till USA, där han står åtalad för flera fall av spioneri och dataintrång, har fått avslag. I veckan valde en domare i brittiska högsta domstolen att inte gå vidare med Assanges överklagan mot det utlämningsbeslut som Storbritanniens dåvarande inrikesminister Priti Patel undertecknade förra året.

Enligt Assanges fru, Stella Assange, kommer man att begära att få beslutet omprövat av nya domare nästa vecka. Vid ett nytt nederlag där återstår bara Europadomstolen för mänskliga rättigheter som sista instans, där Assanges advokater har ansökt om att få fallet prövat.

Skulle Assange utlämnas till USA riskerar han ett mycket långt fängelsestraff för de publiceringar Wikileaks gjorde 2010. I de hundratusentals hemliga militära och diplomatiska dokument som läcktes avslöjades amerikanska krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.

Assange tog i juni 2012 sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London för undvika utlämning till Sverige, på grund av misstankar om sexualbrott under ett besök här.

Han stannade på ambassaden till i april 2019 då han släpades ut. Sedan dess har han suttit frihetsberövad i väntan på ett avgörande i fallet om utlämning till USA.

TT
/
/
/
/
/
USA
/
Senaste nytt

Kommer inte åt E6: "Väldigt instabilt"

Nya tvångsmedel paradigmskifte för övervakning

Polis får nu möjlighet att rikta hemliga tvångsmedel mot personer som inte är misstänkta för brott. Det här är ett paradigmskifte när det gäller de brottsutredande myndigheternas möjlighet att övervaka människor, säger Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa.

Polis får nytt vapen mot gängen: "Vi är redo"

Just när gängvåldet slår som hårdast får svensk polis ett nytt efterlängtat verktyg: möjligheten att avlyssna personer utan brottsmisstanke. Förhoppningen är att kunna stoppa våld och mord innan det blir verklighet. Vi är redo från dag ett, säger Charlotta Höglund på Nationella operativa avdelningen (Noa).

Tusentals bilarbetare ansluter till strejken

Ytterligare 7 000 bilarbetare har anslutit till den pågående strejken bland anställda inom de tre största biltillverkarna i USA – Ford, General Motors och Stellantis.

Tecken på tillväxt tillbaka i Kinas industri

Aktivitetsnivån inom Kinas tillverkningsindustri ökar för första gången sedan i mars, om än försiktigt. Det visar ett färskt inköpschefsindex från världens näst största ekonomi.

Fängelse för miljonsvindel mot försäkringsbolag

1 timme sedan
En anställd på ett försäkringsbolag döms till två års fängelse för att ha beviljat utbetalningar för påhittade stölder, rapporterar Södermanlands Nyheter.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.