Sandra Beijer och Sex and the city

Nu ska jag titta på Sex & the City på Netflix och stryka detta hushållets skjortor. Jag har mycket tankar kring Sex and the City den här – kanske sjuttiofjärde – gången jag ser om det. Att se om Sex and the City är att upptäcka något nytt varje gång. Kanske ska jag helt enkelt skriva ett inlägg så vi kan diskutera.
Man blir i varje fall taggad på capribyxor av bilden ovan.
Gotta go! TTYL! // Sandra Beijer

Vi som är lite äldre har nog en liknande relation till Sex and the city som vi har till Vänner (om man har någon) där många avsnitt har en personlig innebörd, kanske gick man igenom hjärtesorg vid ett avsnitt och kanske har man precis blivit så där härligt nykär, som karaktärerna i ett annat av avsnitten?
Sandra skriver att man upptäcker nya saker varje gång man ser avsnitten och så är det ju…
Sandra Beijer tillhör ju lite mer min generation om vi nu ska kategorisera tantaluringarna, och många av hennes läsare verkar också göra det, i alla fall av kommentarsfältet om SATC att döma.

Vem är du i allt det här? Om någon?

87 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    OT, men Camilla, kan inte du gräva lite i nessa och exonph. Känns så uppenbart att nessa inte driver det kontot längre, på sin egen instagram lägger hon mest ut om jesus och bibeln medan exonph härjar loss. Ställer man frågan om vem som driver det kontot blir man blockad. Vet inte, men känns typ lite bedrägligt att göra reklam och samarbeten under ”falsk identitet”.

      Hur orkar man ens följa henne? Hennes livmoder fiser baklänges på portugisiska och tusen storys om nicki minaj. Plus någon deo då och då.

        Spot on hon’

      Som någon som vuxit upp i samma stad som henne känns det inte orimligt att hon både driver exonph och postar om Jesus privat 😅

    Girls är så mycket bättre än SATC. Går inte ens att jämföra

      Precis, det är två helt olika serier där det enda gemensamma är att det handlar om fyra tjejer som bor i NY. Så det känns inte riktigt lönt att jämföra.

        Men har någon av tjejerna det tuffare än vårdpersonalen???

          Vänta tills du blir riktigt sjuk, då får du se hur illa stället det verkligen är!

            Jag har varit illa däran, fick toppenvård och tack vare den överlevde jag.

      På vilket sätt? Jag gillar Girls men älskar SATC. Tycker SATC är mer relaterbart (trots att de lever extremt lyxliv, men emotionellt menar jag). När jag sett Girls och läst Lenas självbiografi så undrade jag seriöst om hon är hjärnskadad eller liknande. Så otroligt störd person. Kan inte relatera till hennes karaktärer och konstiga sätt att leva. Girls var intressant men gud vad jag avskydde alla huvudpersonerna.

        Vad får dig att tro att hon är hjärnskadad?

          Läs hennes självbiografi. Hon är helt sinnes.

        Hatade också girls första gången jag såg den, var då i samma ålder som tjejerna i serien. Såg sedan om den när jag var lite äldre o insåg att den hade varit lite too close to home för att kunna uppskatta den första gången.
        Älskar den idag, och tycker dunham lyckas skildra ålderns egocentriska sökande på ett helt sjukt starkt o träffsäkert sätt.

      Fy fan för tantordet
      Kvinnor är ok men tant. Nä borde utrotas
      Bums.

      Och ändå var jämföra det du just gjorde 😂

    SATC var nyskapande när det kom, men jag var för liten för att titta då (är född -89). Har sett det i efterhand men inte fastnat riktigt. Jag kan ju både se och förstå att det var revolutionerande när det var nytt, men det är inte min typ av serie. Kanske för att jag inte kan relatera till karaktärerna alls, eller så är det inte min grej bara.

    Är ärligt talat inte överförtjust i Vänner heller.

      SATC var inte nyskapande när den kom 1998. Den hade varit nyskapande om den kommit på 1960-talet. NYC är en smältdegel och är först med det mesta i USA. Att då 1998 skapa en serie där alla fyra karaktärer är vita och rätt cemnterade i sina könsroller och där alla POC karaktärer har roller som är under vita 1998 i NYC är riktigt bakåtsträvande och var omodernt redan då.
      SATC är och förblir en chic-lit feel good serie. Lite roligt dock att Sandra och hennes så PK och godhetsknarkande följare tycker att den har flera lager, är feministisk och att den berättar en större historia.

        Ånej vita människor. How dare they

          Suck du verkar inte kunna bara läsa en text utan att dra in dina egna fördomar. Poängen var att 1998 var all white serier redan ute.

        Jaha, jag trodde att du skulle avsluta med ett faktiskt exempel men där ekade det ju tomt.

          Vad hade du väntat dig, trumvirvel?

            Jag hade hoppats på ett ~exempel~ på den serie du menade skulle vara ett bättre exempel men du gav precis det svar jag väntade mig.

              Aha fattar. Det är svårt att hitta något i samma genre. En serie som går att slötitta på men som samtidigt har djup är Ally McBeal visade 1997-2002. Det är det närmaste jag kan komma SATC och som har lite djup och kvalitet.

                Åh gud sämsta serien 😅

        Jo, det var nyskapande att prata om och visa kvinnors sexualitet och att männen bara var biroller. Det var dessutom ett gäng kvinnor som levde efter sina egna regler, njöt av singellivet och så vidare.

        Allt behöver inte handla om hudfärg för att vara nyskapande.

          Ja det behöver ju inte täcka ALLT för att vara nyskapande? Den påverkade ju ändå många och många såg och tömde verkligen ut sitt egna ämne så att säga.

          Nu pratar vi 1998. Det var verkligen ingen nyhet att kvinnor tjänade egna pengar och valde singelliv. Däremot var de tämligen konventionella när det kommer till den egna sexualiteten, enbart hetroförhållanden och nästan änderna på täcket. Mycket stånkande bara. Den mest nasty var Sam som slängde in lite bondage rekvisita någon enstaka gång. När serien kom var den redan gammal.

            Men den kanske ändå var lite ”lagom”, sådär underhållande och utanför vanliga personens liv men där man samtidigt kan relatera och inspireras. Det blev ju också en internationell succé och kanske att Sverige låg i framkant där och inte är representativt för hela publiken. En serie får ju mer effekt också så att säga om många ser och pratar om den, snarare än att den är absolut först med att täcka ämnen som ingen berört tidigare men har en liten publik.

            Håller absolut inte med dig. Får nästan känslan av att du är för ung för att ha ”varit med” när den kom. Den var något unikt sett till vad som annars visades på tv. Säger inte att man måste älska den, varken då eller nu, men nyskapande var den.

              En person som var 40 år när serien släpptes var liksom född 1958, tror knappast folk över hela världen slog på TVn och bara ”ja men det här är ju helt vanliga livet, usch så bakåtsträvande och trist att se de här mainstream-kvinnorna”.

              Nu blev jag faktiskt lite smickrad. Tyvärr var jag vuxen och stadgad 1998, men i mitten av 80-talet levde jag det livet i USA, både i NYC och DC. Hade inte riktigt lika gott om pengar som Carrie och Co så i NYC delade jag en stor våning med tre andra tjejer. Vi var ute jämt och levde verkligen livet, dejtade en massa men aldrig något seriöst. Jag var inte på något sätt ensam om att leva så, inte i NYC. DC var annorlunda och anledningen till att jag åkte hem till slut.

                Nej men visst, folk levde så, det sa jag inte emot. Men det skildrades inte i serier och filmer.

            Änderna på täcket?. Det missade jag.

              haha händerna!

              Idag kanske det klassas som händerna på täcket men jämfört med vad som sändes i övrigt på tv den tiden så var det verkligen inte så.

              Blir sjukt avis, vem vill inte ha en gullig gräsand på täcket 🦆😍

            Tror du missförstår vad som menas när man säger att serien var nyskapande. Hur de lever var inte nytt, det skedde redan och var inget nytt, speciellt inte i New York. Precis som du säger. Men det är inte det som menas med nyskapande, utan att den som serie var nyskapande – att den typen av livsstil och kvinnor inte porträtterades på TV då. De fanns på riktigt, men det var inte representerat i TV-landskapet. Den typen av attityd till familjebildning, vänskaprsrelationer mellan kvinnor son huvudfokus, barnfrågan, friare sex, karriär osv. var inte på TV. På så sätt var den nyskapande för den visade de sakerna på TV.

          Fokus på shopping och skor var nog det nyskapande här. Och att männen hade ungefär samma roll och betydelse (knappt) som skorna i Carries liv. Men fullt seriöst och inte som i Absolutely fabulous där hela idén var att Patsy och Edina var patetiska och för gamla för att festa och shoppa.

        Har du någon annan invändning mot serien än att karaktärerna är vita? Om de varit mörkhyade, hade exakt samma serie om rika människor i en svindyr stad i snygga kläder plötsligt blivit nyskapande och fått ”flera lager” då?

        En dålig serie blir inte bra bara för att huvudkaraktären ändrat hudfärg.

    Tyckte att alla karaktärer i både Vänner och SATC var väldigt osympatiska. Samma med Seinfeldt.

      😂 Jag älskar ALLA dom karaktärerna, speciellt dom i Seinfeld.

        Älskar alla karaktärerna i Seinfeld. Sats och Vänner är inget jag är sugen på att titta om på. Kollade på Vänner för attest inte fanns så mycket annat.

          Stort Seinfeld-fan här🙌🏻 Serien var banbrytande när den kom. Karaktärerna, skämten, satiren och dialogerna är fantastiska! Larry David och Jerry Seinfeld skapade verkligen något unikt. Man står tom ut med Seinfelds ganska så usla skådespelarinsats för att allt annat är så bra😅

          Hade jag skilt mig och skaffat Tinder skulle jag nog bara skriva ”Icke Seinfeld-fan kan svajpa vidare” 😄

          Jag har sett vänner och seinfeld jättemånga gånger, kommer inte ens ihåg hur många.

      Kultur handlar ju om att kunna relatera till karaktärerna 🤣🤣🤣

      Precis som i verkliga livet😁

      Hur kan du tycka Chandler Bing var osympatisk 😔

      Seinfeldt-karaktärerna är väl skrivna för att vara just otrevliga.

    Off topic, men vad är det som är så otroligt annorlunda med misslisibell? Inte bara att hon rasat i vikt, har hon gjort läpparna?

      Har också reagerat på det!

      Sluta.

      Hon är så fin.

        Ingen har sagt något annat.

      Huuuur har hon blivit så sjukt smal? 😱

        på bokstavligen typ en månad? Och ingen av hennes följare verkar oroliga för henne?

    Har bara sett filmen (filmerna? Tror de är i öknen eller nåt🤔) och aldrig serien Sex and the city. Men Vänner ser jag om och om och om igen. Det är min trygghet.

      Filmen i Abu Dhabi (sex and the city 2) är otroligt dålig och inte alls representativ för serien!

        Mycket möjligt. Om det är 2an har jag sett den första också men kommer inte ihåg exakt vad den handlar om (svagt minne av att nån eventuellt har sex på en balkong..?). Men känns inte som en serie jag vill ge en chans heller faktiskt.

          Nej det förstår jag om du baserar det på de mycket mycket usla filmerna

            Inte bara. Tilltalas Inte av handlingen när jag läst om den.

    För de som älskar satc: podden shortcomings!! Ett avsnitt per satc-avsnitt (plus filmerna och ajlt). Så rolig och som att diskutera med kompisar.

    Det var bra då nu nej tack mossigt värre. Vill inte leva i det förgångna.

      Tips: Se swx education på Netflix. Där klämmer de in rullstolar, minoriteter, queers så fort de får tillfälle.

        Och ändå så otroligt bra. Fast i sista säsongen blev det det queera temat lite väl övertydligt.

    Carrie är ju utan tvekan den mest osympatiska karaktären av de fyra. ALLT ska handla om henne. Visst, hon är protagonisten, men jag hade verkligen inte velat ha henne som vän. 😝

    Med det sagt är scenen, efter att Mirandas mamma dött och butikbiträdet stöttar henne när hon provar BHs en av de finaste scenerna i hela serien.

      Ja den scenen är fin! Tycker även avsnitten när Charlotte får missfall men stöttar Miranda i aborten/graviditeten är riktigt fina med.

      O steve som dyker upp på begravningen 😭

      Ja Carrie är fruktansvärd!

    Avskyr den här serien. Har bara sett några sporadiska avsnitt för den är så jäkla dålig.

    Älskar satc och vänner! Alltså mina toppserier alla kategorier. Kände mig helt plötsligt gammal när du skriver att vi tillhör det äldre gardet 😂 Nej visst de åldras inte super i alla avseenden, men jag väljer att se det för vad det var då. Och vilken ynnest det var att få se om Vänner tillsammans med min man som aldrig hade sett serien! Som att få se den för första gången igen 🥰

      Allt måste liksom inte åldras bra, måste vara så otroligt tråkigt att vara en person som inte kan se på något skapat ”förr” bara för att filmen/serien inte hängt med i utvecklingen. Som du säger är det ju så det var då.

    Finns en del riktigt bra citat i den som fortfarande håller! ❤️
    Tycker det är kul att barn inte är centralt för alla karaktärerna och att minst en är barnfri! Tidigt ändå.

    SATC har i n t e åldrats bra direkt. Förvånad över hur dåligt det var nu efter tjugo år.

      Måste allt åldras så bra då? Jag tänker att man får se det med dåtidens kontext i åtanke.

        (Och kanske är vissa saker tidlösa, så som relationerna, känslorna, vänskapen osv medan vissa saker är väldigt bundna till samtiden. Och det gäller fler serier än satc)

      Så du tittar bara på sånt som produceras i nutid..?

    Både vänner och satc är så sjuuuukt dåliga.

    Fattar fortfarande inte hur Carrie valde Big framför Aidan!!

    Bästa scenen i hela satc är när Charlotte och Harry träffas igen, när hon springer runt och letar efter honom och plötsligt är han där, så fin scen! Harry var en av de bästa karaktärerna!

      Eller hur? Big är så äcklig.

      Jag HATAR Aidan!!! 😅 Så tråkig och töntig!

      Nä, det stör också mig att hon gör det.
      Är nu på avsnitten där detta påbörjas 🤯

      Carrie var väl typ aidans big. Hon förtjänade inte Aidan så lika bra att hon valde big. De var lika dåliga båda två.

    Bästa serien i satir från 90-talet är lätt Tredje klotet från solen!

    Älskar SATC, sån jäkla trygghetsserie för mig!
    Fick hela serien på DVD av min man när vi fick vårt första barn. Svinkall vinter och jag ammade och gosade mig igenom alla säsongerna. Så FIN tid i livet!!!

    ”Sex and the city” kom ju i en tid när det inte fanns så många serier att välja på. Tror intresset för serien mest handlar om nostalgi… en snuttefilt för kvinnor.
    Ofräsch livsstil och ful stil.

      ”Gossip girl” är betydligt mer estetiskt tilltalande vad gäller kläder, scenografi, livsstil osv.

    Var det Sex and the City som gjorde rabbitdildon (för er som bott under en sten och undrar vad en rabbitdildo är: https://passionerad.se/rabbitdildo/ – det är alltså en dildo och en vibrator i ett, det som var stort innan Satisfyer, nåväl) – eller var det Friends eller någon annan TV-show? Minns att det blev en himla hysteri och att alla kvinnor skulle ha en. Kom att tänka på det när jag läste om det här… Hmmm hjälp någon snälla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.