Efter en lägenhetsbrand krävdes hyresgästen på 640 000 kronor.
Efter en lägenhetsbrand krävdes hyresgästen på 640 000 kronor. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Jessica Gow/TT

Kvinna hittades av rökdykare – krävdes på 640 000 efter brand

En kvinna bosatt i Stockholm hittades avsvimmad av rökdykare efter att hennes bostad fattat eld. Hyresvärden krävde kvinnan på närmare 640 000 kronor då de ansåg att hon rökt i sängen. Efter flera tvära vändningar har domen fallit i tingsrätten.


En kvinna i Bromma i västra Stockholm var med om mångas värsta mardröm den 30 januari 2020. Hon hittades av rökdykare efter att hennes hyresbostad börjat brinna. Därefter väntade en lång följetång där hyresgästen och hyresvärden låg i tvist med varandra.

Anledningen? Hyresgästen, en äldre kvinna, anklagades ha rökt i sängen vilket ansågs vara orsaken till lägenhetsbranden, skriver Hem & hyra.

Så kan du få pengarna tillbaka om du betalar för mycket i hyra

Äldre kvinna krävdes på 639 000 efter brand

När hyresgästen väljer att kämpa emot slutar det med att hyresvärden kräver kvinnan på 639 232 kronor, vilket ska täcka självrisken för att renovera lägenheten. 

En tid efter branden avled hyresgästen vilket fått värden att kräva pengarna från dödsboet istället. Ärendet hamnade därefter i tingsrätten där kvinnans dotter hävdat att hyresgästen inte rökt i sängen.

Tvisten tog sedan ytterligare en vändning när två experter kallades in för att avgöra orsaken till branden. Hyresvärdens expert menade då att det börjat brinna i en askkopp och sedan spridit sig i lägenheten. Dödsboets expert menade å andra sidan att branden kan ha startats av sängrökning men att man även bedömt att en lampa eller mobiltelefon inte kunnat uteslutas som antändningskälla, skriver Hem & hyra.

Lista: Här är de 10 kommuner där flest vräks – en kommun har toppat listan i tre år

Dödsboet slapp betala

När domen föll i tingsrätten i maj 2023 friades dödsboet och istället för en nota på närmare 640 000 får de nu rättegångskostnaderna betalda av hyresvärden. 

Värden passade då på att överklaga domen till hovrätten, som i sin tur valde att gå på tingsrättens linje och inte ta upp fallet.

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Steg för steg – så går det till när din skuld hamnar hos Kronofogden

Hög hyra? Expertens viktigaste råd till dig i ekonomisk knipa

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!