Snart landar det orange kuvertet i brevlådan.
Snart landar det orange kuvertet i brevlådan. - Foto: Magnus Glans/ppm & Henrik Montgomery/TT

Nu kommer orange kuvertet – så ökar du pensionen

Pensionsmyndigheten skickar ut det orange kuvertet varje år till svenskarnas brevlådor. Pensionsekonomen Staffan Ström redogör hur du ska agera för att maximera pensionen.
– Det är faktiskt inte läskigt alls, säger han.


I mitten av februari, närmare bestämt mellan 12-16 februari, börjar det orange kuvertet att landa i brevlådor hos miljontals svenskar. 

Pensionsmyndigheten redovisar då ditt årliga besked för hur mycket pension du tjänat ihop i den allmänna pensionen.

Hård kritik mot Pensionsmyndighetens långa väntetider

Pensionsekonomen om orange kuvertet

För att veta hur du ska förhålla dig och vilka saker du inte får missa, har Nyheter24 talat med pensionsekonomen Staffan Ström på Alecta. Han förklarar att ett vanligt misstag är att många helt enkelt inte öppnar kuvertet, utan kastar det i soptunnan med en gång.

– Se till att öppna det! Det är faktiskt inte läskigt alls utan ett bra sätt att snabbt få koll på hur mycket allmän pension du tjänat in det senaste året. När du ser siffrorna, kom då ihåg att det orange kuvertet bara visar den allmänna pensionen, förklarar han och tillägger: 

– Många kommer att få en tredjedel eller mer av sin totala pension från tjänstepensionen, och för att få syn på den loggar du in på minpension. Där får du en helhetsbild av alla dina pensionspengar och kan se hur du ligger till jämfört med andra i samma ålder. Dessutom får du tips om vad du kan göra för att bättra på din pension.

Allt fler pensionärer skuldsatta hos Kronofogden: "Tragiskt"

Orange kuvertet: Så ökar du pensionen

Staffan Ström förklarar även att han identifierat tre viktiga detaljer du bör känna till inför att ditt kuvert landar i brevlådan.

– Tre saker är allra viktigast för att börja bygga upp en bra pension: Att jobba, betala skatt och ha en arbetsgivare som betalar in till en tjänstepension. Med de tre sakerna på plats är du på god väg. Sen handlar det om att få en bra total livsinkomst, det är den som avgör hur stor pensionen blir. Att försöka få upp lönen och att jobba några år extra är de effektivaste sätten att få upp livsinkomsten. 

Pensionsekonomen Ström förklarar att ett bra sätt för att skapa möjlighet till en bra pension ligger i att även spara pengar på egen hand.

– Om du vill ha en extra bra pension eller vill kunna gå extra tidigt i pension kan det vara klokt att spara lite själv också. Tänk då på att hålla nere de avgifter du får betala till banken eller pensionsbolaget. En bra tumregel är att upp till 0,2 procent i årlig avgift är bra, sen börjar det bli dyrt. Över 1 procent i avgift är riktigt dyrt, förklarar han.

Här kan du läsa fler ekonominyheter från Nyheter24:

Stora förändringen: Så höjer du pensionen med 4 900 i månaden

Hög hyra? Expertens viktigaste råd till dig i ekonomisk knipa

Experten: Då sänks räntan – här är vinnarna

/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00